1
Fotocredits: 'Black Rhinoceros', Publicdomainpictures.net

FlashJachtgeweer drijft evolutie neushoorn

In een eeuw tijd is de hoorn van de neushoorn steeds kleiner geworden. Dat constateren Finse onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift People and Nature op basis van 80 foto's van witte, zwarte, Indische, Javaanse en Sumatraanse neushoorns die tussen 1886 en 2018 en profil zijn gefotografeerd. De foto's zijn in bezit van het Rhino Resource Center in Utrecht.

De onderzoekers linken de kleiner wordende hoorns aan de neushoornjacht. Jagers (en stropers) waren er altijd op uit de neushoorns met de grootste hoorns te schieten. Hoe groter de hoorn, hoe groter het prestige én de waarde. Met als gevolg dat de neushoorns met kleinere hoorns achterbleven en dat juist die zich relatief vaker voort konden planten, waarbij ze hun genetische aanleg voor een kleinere hoorn door gaven.

Dat belooft weinig goeds voor een eventueel herstel van de neushoornpopulaties. De grote hoorn was een 'echt' evolutionair succes: grote hoorns bewezen hun nut bij het vergaren van voedsel en verdedigen tegen roofdieren. Bij de 'jacht-gedreven evolutie' van de kleinere hoorns zijn ook de overlevingskansen kleiner.

Scientias - Hoorn van alle neushoornsoorten krimpt in een eeuw tijd significant (en dat is onder andere president Roosevelt aan te rekenen), 4 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 4 nov '22
  • 14:00

‘Evolutie in actie, aangedreven door jachtgeweren’, kom, kom, niet zo snel. Deze onderzoekers zouden moeten te weten dat een echte evolutie – dus van blijvende aard – er zo’n 1 miljoen jaar over doet. Snelle verandering zoals deze, door nogal plotselinge omstandigheden, zijn geen blijvertjes.

Denk hierbij aan steeds meer bijziende kinderen door te weinig ver/dichtbij oogbeweging, wat na WO II begon door toenemend lezen en nu explodeert door computerschermen. Denk aan een deel der bevolking (vooral op radio/tv) dat in het kielzog van Mathijs van Nieuwkerk meent óók steeds sneller te moeten spreken om maar vlot en gevat over te komen.

Denk aan kleurverandering door klimaatverandering bij pimpelmezen en libelles, en hyenahonden die vanwege het klimaat hun bevalling uitstellen.

Denk aan de oplopende gemiddelde lengte der Nederlanders in de laatste 80 jaar door een veranderend voedingspatroon. In 1980 was deze op zijn hoogtepunt en is sindsdien licht dalend.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.