1
Fotocredits: 'Petri dishes with Agar', Carissa Rogers

Flash Dagelijkse KostItaliaans parlement verbiedt kweekvlees en nepnamen

In Italië, waar de keuken heilig is en traditie hoog in het vaandel staat, heeft het parlement op 16 november besloten nee te zeggen tegen kweekvlees. De productie en verkoop van kweekvlees op Italiaans grondgebied is voortaan verboden.

Het besluit beschermt niet alleen hun beroemde culinaire erfgoed, maar zet natuurlijk ook een streep door de rekening van lab-geproduceerd vlees.

De Italiaanse landbouwminister Francesco Lollobrigida, een groot voorstander van traditionele waarden, ziet kweekvlees als een breuk met de natuurlijke band tussen land en mens. Hij en vele Italianen maken zich zorgen over de invloed van grote bedrijven en mogelijke gezondheidsrisico's.

Ook vleesvervangers die worden verkocht onder vleesnamen zijn vanaf nu uit de boze. Wie "plantaardige salami" of een "vegan hamburger" verkoopt, kan rekenen op pittige boetes.

Het besluit zorgt voor verdeelde reacties. Dierenrechtenorganisatie Oipa vindt het onzin, terwijl de landbouworganisatie Coldiretti het juist toejuicht en kweekvlees bestempelt als 'Frankenstein-vlees'.

In tegenstelling tot Italië staat Nederland open voor kweekvlees, met plannen voor proeverijen. Dit laat zien dat de meningen over kweekvlees in Europa flink uiteenlopen. De toekomst van kweekvlees in Italië blijft een intrigerende vraag. Producten die op de ene EU-markt zijn toegelaten, moeten van rechtswege ook op andere worden toegelaten. En natuurlijk zijn er Italianen die wel hip en nieuw willen eten. Het illegale maakt het bovendien nog spannend ook. Wordt vervolgd!

Nog even een klein grapje om de Italianen te plagen en hen aan een beetje zelfspot te helpen: ze weten dat bijvoorbeeld spaghetti carbonara uit de VS komt en nog veel meer 'traditioneel' Italiaanse producten helemaal niet puur Italiaans zijn, maar doen net of hun neus bloedt.

Fortune - Italy bans lab-grown meat and ?tofu steak? in a bid to protect prosciutto and the people who make it, 17 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 18 nov '23
  • 23:47

Zeer verstandig besluit dat Italië nee zegt tegen het uit stalen vaten geoogste farmavlees van weldoener Bill Gates en zijn vriend Richard Branson. Van krekels, kakkerlakken en emelten moeten ze goddank ook al helemaal niets hebben. Dat dit goede voorbeeld maar overal navolging mag verdienen.

Tyson en Cargill wrijven zich al in de handen, maar het is in geen enkel opzicht vriendelijker en groener. Volgens een nieuwe levenscyclusanalyse zou de planeet vernietigende impact grootte van dit wanproduct zelfs 25x hoger zijn dan de gemiddelde vleesproductie. Wat daar hip en spannend aan is ontgaat me.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.