2
Fotocredits: 'Antibiotica dierhouderij', CIWF

Flash GezondheidInvesteerders: fastfood moet antibioticagebruik veehouderij aanpakken

Investeerdersnetwerk FAIRR ziet in antibioticaresistentie een bedreiging voor de wereldeconomie. Daar moeten grote fastfoodketens als McDonald's, jammie! Brands (het moederbedrijf van KFC en Pizza Hut) en Restaurant Brands International (het moederbedrijf van Burger King) iets aan doen. In het Restaurant Antibiotics Engagement roept FAIRR de fastfoodketens op om het risico op antimicrobiële resistentie (AMR) door onder meer antibioticagebruik in de veehouderijsector aan te pakken in hun toeleveringsketens.

Waar het antibioticagebruik in de dierhouderij in Nederland daalt, neemt het wereldwijd toe. Recent schatten onderzoekers in Nature dat het antibioticagebruik de komende jaren 8% gaat groeien. AMR zou nu al zo'n 1 miljoen doden per jaar veroorzaken. Zonder actie kan dat aantal tegen 2050 oplopen naar 10 miljoen per jaar. Autoriteiten zullen dan ingrijpen; dat zal verstoringen in de toeleveringsketen veroorzaken.

Eerder al implementeerde de investeerdersorganisatie een succesvol engagement met 20 fastfoodbedrijven om formeel beleid rond antibioticagebruik te ontwikkelen. Maar sinds die samenwerkingsovereenkomst afliep, is de vooruitgang gestopt. Maar weinig bedrijven maken hun implementatie van het beleid openbaar. Tijd voor actie.

De investeerdersgroep gaat 12 van de grootste Noord-Amerikaanse quick service restaurants beoordelen, aan de hand van een raamwerk dat in overeenstemming is met de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. De publicatie staat voor voorjaar 2024 gepland.

Investor network FAIRR calls on fast food restaurants to do more about AMR in their supply chains, 1 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Douwe de Jong
Douwe de Jong Energie Economie Eten
  • #2
  • 1 jun '23
  • 17:38

Als je vanuit nederlands perspectief naar de titel kijkt dan lees ik investeerders? fastfood, antibioticagebruik en veehouderij. Fastfood geeft goede rendementen, antibiotica geeft ook goede rendementen beide ondersteund door de normen van de investeerders. En de plek waar deze geld gedreven cyclus ontstaat is dan toevallig de veehouderij. En hier begint de schoen te wringen.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #1
  • 1 jun '23
  • 13:58

Een verbod op reizen naar India heeft veel meer effect.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.