2
Fotocredits: 'Zeekat', Jidekker, via Wikimedia

FlashInktvis kan strategisch plannen

Frans de Waal, gedragsbioloog, vroeg zich al af of mensen slim genoeg zijn om de intelligentie van dieren te doorgronden. Britse onderzoekers stonden paf toen ze ontdekten dat zeekatten (dat zijn inktvissen) een strategie kunnen ontwikkelen, waar mensen nog van kunnen leren. De inktvissen in gevangenschap krijgen krabbetjes te eten en garnalen. Ze eten liever garnalen. Als ze na korte tijd door hebben dat krabben het middagmaal zijn en dat vanavond garnalen worden opgediend, eten ze niet van de krabben en wachten ze rustig op het begeerde avondmaal.

Independent - Cuttlefish eat less for lunch if their favourite food is on the menu later, research finds, 6 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hans Pollemans
  • #2
  • 7 feb '20
  • 12:18

Om instictief anticiperende gedragspatronen van beesten, die wennen aan tijdsmomenten voor het verkrijgen van voedsel, te benoemen als 'strategische planning', is de zoveelste poging om instinctief gedrag te bevorderen tot een vorm van bijna menselijke intelligentie. (*)
Een vorm van antropomorfisme. Ofwel projectie..

Misschien komt het door de snel oprukkende taalarmoede, waarbij de 'interessantere en geleerdere' woorden de ruimte in nemen van van meer bij de waarheid liggende taal-synoniemen, die in een ander taalkader thuishoren..
Talloze voorbeelden; en in Nederland met voorkeur uit het Engels geimporteerd.

Uit het artikel: ".... can adapt quickly to changes in their environment using previous experience".
Daarom keken onze schapen in de winter (weer of geen weer..) om exact 06.00h op hun horloge, en riepen 'bèèè ' om duidelijk te maken dat we als de donder verzocht werden om bietenpulp en en hooi te fourneren. 'Intelligent strategical planning exactly on time'.


(*) Het wachten is op een onderzoek, dat vaststeld dat vleeseters, die bijna menselijk reagerende dieren opeten, niet het intellectueel peil halen van de beesten die ze verorbderen ?
Te kort door de bocht ? Dan ben je tante Roos van de univ. Nijmegen al weer vergeten

Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #1
  • 7 feb '20
  • 9:22

Dit is geen strategische planning maar een geduldig - dat wel - tactiekje.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.