1
Fotocredits: 'Nutella chocopasta', Allison.Hare via Flickr

Flash‘Inkoopmacht’ Nutella maakt Turkse hazelnootboeren boos

Turkije is 's werelds grootste hazelnootproducent. Het land dat 70% van de hazelnoten in de wereld teelt, beschuldigt het Italiaanse bedrijf Ferrero, de grootste inkoper van Turkse hazelnoten, van het monopoliseren van de hazelnootindustrie. De producent van de beroemde hazelnootpasta zou Turkse boeren benadelen.

De boeren willen meer geld zien. Ze beschuldigen Ferrero ervan schamele bedragen neer te leggen voor hun hazelnoten, terwijl de potten Nutella en Rocher-chocolaatjes tegen aanzienlijk hogere prijzen verkopen. Dat maakt dat de burgemeester van de Turkse plaats Ordu, waar de lokale economie grotendeels afhankelijk is van de inkomsten van hazelnoten, samen met de mededingingsautoriteit een juridische procedure is gestart tegen Ferrero. De vraag is of Ferrero of één van zijn filialen de concurrentiewetgeving heeft geschonden. Dat zou op alle gebieden zijn gebeurt, van productie tot aankoop, pellen en export. Ferrero zelf vindt dat het niks verkeerd doet.

Ook in het verleden klaagden Turkse boeren al over de grote invloed van Ferrero op de hazelnootmarkt. De nationalistische premier Salvini wilde een tijdje geleden dat Ferrero alleen nog maar Italiaanse hazelnoten in de Nutella zou stoppen. Daar is de Italiaanse oogst, zo'n 12% van de wereldproductie, echter veel te klein voor.

BNR - Ruzie tussen Turkse boeren en Nutella-maker Ferrero, 17 nov 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 19 nov '22
  • 15:01

Dit zijn de Nutella kinderen in de omgeving van Ordu.
Ondanks de inspanningen om ze naar school te krijgen, is er nog veel kinderarbeid, veelal migrantenkinderen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.