1
Fotocredits: 'Koeienstal Flevoland', Wikimedia

FlashInflatie jaagt landbouwexport naar nieuw record, volume zelfs iets gedaald

De export van landbouwproducten is in 2022 met 17,2% gestegen naar het recordbedrag van €122,3 miljard. De Nederlandse economie heeft daar €49,6 miljard aan verdiend. Het exportvolume daalde wel met 0,5%, ondanks de waardestijging. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het CBS en Wageningen Economic Research.

Sinds 2016 is er elk jaar een landbouwexportrecord geboekt.

De grotere exportwaarde is volledig toe te schrijven aan de gestegen prijzen van voedsel. Boeren, tuinders en voedingsfabrikanten rekenen de hoge kosten van energie en grondstoffen door in de prijzen. Die kosten zijn zo hoog door de oorlog in Oekraïne, de naweeën van de coronacrisis en de inflatie.

Neem de melkprijs, die was in 2022 historisch hoog, onder meer doordat de wereldwijde melkproductie achterblijft bij de vraag. Door hoge prijzen van kippenvoer en een kleiner aanbod als gevolg van de vogelgriep, is ook de prijs van eieren historisch hoog. De exportwaarde van de productgroep zuivel en eieren nam met 35% toe tot €11,9 miljard.

Ook vlees werd duurder zodat de exportwaarde steeg. Fruit is de uitzondering; de exportwaarde was lager dan een jaar eerder.

De hogere exportprijzen vertalen zich volgens LTO niet door naar hogere inkomens voor boeren en tuinders. In zuivel was dat wel het geval, hoewel de hoge melkprijzen alweer fors dalen. Vermoedelijk is dat het gevolg van koopstakingen door te hoge prijzen.

Van alle Nederlandse landbouwexport blijft bijna 70% in de Europese Unie. De helft van de export gaat naar onze buurlanden. Duitsland heeft een aandeel van 24% in de landbouwexport, iets minder dan in 2021 (toen was het 25%). Verder valt op dat de export naar Spanje (met 25%) en de Verenigde Staten (met 24%) sterk in waarde is toegenomen.

CBS - Recordwaarde landbouwexport door prijsstijgingen, 24 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 25 jan '23
  • 21:38

Op Nieuwe Oogst legt de Wageningse landbouweconoom Roel Jongeneel uit dat de tijd van groei definitief voorbij is voor de export van de Nederlandse landbouw.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.