1
Fotocredits: 'Cantina Vedova, Conegliano', derUltes

FlashIerse wijnwaarschuwing wekt woede Italianen

Keurig vroeg de Ierse regering in juni aan de Europese Commissie of zij de Ierse consumenten expliciet mocht waarschuwen tegen de gevaren van alcohol. Bijvoorbeeld door op de etiketten van wijn uit Italië, Frankrijk en Spanje te wijzen op het risico op kanker en leveraandoeningen. Deze week gaf de Europese Commissie het groene licht, ondanks protesten uit 8 Europese landen, Italië en Spanje voorop.

"Een aanval op Italië", vindt de Italiaanse beroepsvereniging van landbouwers Coldiretti. Italië, een van de grootste wijnproducerende landen ter wereld, is doodsbenauwd dat andere landen het voorbeeld van Ierland zullen gaan volgen. Dat kan een flinke klap betekenen voor de €14 miljard opleverende Italiaanse wijnindustrie. Bovendien, zeggen de Italianen, is wijn niet te vergelijken met andere dranken. "Het is volkomen onjuist om de buitensporige consumptie van sterke drank, die typisch is voor de Noord-Europese landen, gelijk te stellen met de gematigde en bewuste consumptie van kwaliteitsproducten met een lager alcoholgehalte, zoals bier en wijn", aldus Coldiretti.

Misschien wat sterk gesteld, suggereren anderen. Op minder agressieve toon het gesprek onderhouden over de cultuur, geschiedenis en traditie van 'het ongelooflijke stukje beschaving' dat wijn is, zet waarschijnlijk meer zoden aan de dijk.

De Standaard - Ierse waarschuwing op flessen wijn valt verkeerd in Italië, 27 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 28 jan '23
  • 18:21

Ierland is volgens de EU ook een wijnland. Als de waarschuwing ook op de Ierse wijnetiketten komt zie ik geen reden voor alle ophef.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.