14
Fotocredits: 'Gehakt', HolgersFotografie via Pixabay

Flash VoedselketenHybride gehakt bij Lidl: goedkoper, duurzamer en net zo lekker

Als eerste Nederlandse supermarkt introduceert Lidl 'hybride gehakt', een combinatie van 60% rundvlees en 40% erwteneiwit. Lidl kiest bewust voor de innovatie met de gehaktmix omdat gehakt bij de helft van de Nederlanders wekelijks op tafel staat. Vooral aan de smaak is hard gewerkt. Volgens Lidl is "zelfs voor de echte vleesliefhebber de gehaktmix niet te onderscheiden van regulier gehakt".

Tel daarbij op dat de hybride mix goedkoper is dan traditioneel rundergehakt én dat de CO2-uitstoot 38% lager ligt dan die van klassiek gehakt, en de super zet een belangrijke stap op weg naar het realiseren van zijn duurzaamheidsdoelstelling om in 2030 60% van de verkochte eiwitten plantaardig te laten zijn.

Hybride gehakt mag in de supermarktschappen een primeur zijn, het idee is al veel ouder. In 2017 pionierde Enkco, het dochterbedrijf van Van Loon waarmee Lidl zijn gehaktmix ontwikkelde, al met een hybride product. Toen wilde de consument er nog niet aan. Het Nederlandse bedrijf Meatless werd groot met het ontwikkelen van ingrediënten voor hybride vlees- en visvervangers.

In de vleessector groeit het enthousiasme over hybride vlees afgelopen jaar hard. Dat hangt er mogelijk mee samen dat pure vleesvervangers als Beyond Meat en Impossible hun grote beloftes niet hebben waargemaakt. Wereldwijd zijn consumenten niet echt enthousiast over de smaak en structuur van vleesvervangers. Hybride vleesproducten lossen dat probleem op omdat ze met echt vlees worden gemaakt. Tot een 50/50 mix kunnen ze nagenoeg als 100% echt vlees smaken. Tegelijkertijd daalt de vleesconsumptie, omdat door de 'verdunning' die hybride producten met zich meebrengt nu eenmaal minder vlees nodig is. Als de acceptatie 100% is, daalt de vleesconsumptie door het gebruik van hybride gehakt met 25% omdat de helft van het vlees dat we eten een vorm van gehakt is.

Lidl grijpt het moment aan om een permanente prijsverlaging door te voeren op de plantaardige basisboodschappen. Vanaf nu liggen de prijzen van vleesvervangers én zuivelvervangers zoals plantaardige kwark, yoghurt, kaas en haverfraîche onder het niveau van de dierlijke originelen.

Foodbusiness - Lidl heeft primeur met hybride vleesproduct - Nieuws Vlees & Eiwit , 22 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #14
  • 25 aug '24
  • 11:30

Joep plantaardige eiwit is niet het zelfde als dierlijke eiwit. In theorie moet je meer plantaardige eiwit eten om de zelfde hoeveelheid dierlijke eiwit binnen te krijgen . Zelfs dan nog niet om dat dierlijke eiwit meer soorten eiwitten in

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #13
  • 23 aug '24
  • 22:41

Erwteneiwitpoeder 85% eiwit, dan kun je volstaan met kleinere gehaktballen of worden er ook water en koolhydraten aan toegevoegd?

Waar gaat de eiwitarme rest van de erwten naar toe? Veevoer?

Astrid Spijkers
  • #12
  • 23 aug '24
  • 15:51

Nee, ik merk het niet dat het droog is en ik gebruik altijd rundergehakt. Ook niit gemerkt toen ik met een grotere hoeveelheid een gehaktboord maakte, maar daar ging wel vaak zo'n zakje chinese groente in die je met heet water moet wellen.
Misschien is het gewenning dat ik het niet merk. Ik doe het ook met tartaar, dat prak en meng ik nog even met wat (gedroogde tuin)kruiden en maak er nieuwe van.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #11
  • 23 aug '24
  • 15:30

"veel lekkerder dan paneermeel enz."
Zo zie je maar weer dat smaken verschillen. Ik vind een gehaktbal zonder Paneer meel of oud brood, droog en niet lekker. En nee, dat heeft niks te maken met hoeveel kruiden er in gaan.
Een gehaktbal zonder toevoeging van brood is droog en minder appetijtelijk.

Astrid Spijkers
  • #10
  • 23 aug '24
  • 12:37

Ik maak ze nooit hybride. Beetje moeilijk als je 2 ons gehakt hebt en daar 2 ballen van maakt en nee, ik maak ze ook nooit van meer gehakt om later in te vriezen(na bereiding), dus altijd puur gehakt bij mij met kruiden, veel lekkerder dan paneermeel enz.

En nee ERIK ik weet niet of mijn 'paus' op tiktok met zijn ballen speelt, daar moet je zelf naar zoeken........

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.