Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
4
Fotocredits: Boerenkat, Burak Kostak

Flash‘Huiskat gevaarlijke invasieve exoot’

Dat schrijft dagblad Trouw. De huiskat zou het meest voorkomende roofdier in Nederland zijn. "Van nature komt de soort nergens voor. Een huiskat is in feite een gedomesticeerde afstammeling van de wilde kat”, citeert de krant een milieujurist. Volgens hem is jouw huiskat een invasieve exoot vanwege zijn of haar jachtinstinct en het feit dat katten meestal loslopen.

Hoeveel katten er precies in Nederland zijn, weet niemand, maar de meeste schattingen liggen tussen de 3,6 miljoen en 4,7 miljoen. Hiervan hebben er ruim drie miljoen een baasje; de rest valt onder de noemer zwerfkat. Beide zouden problemen veroorzaken omdat katten in onze omgeving geen natuurlijke vijanden hebben. Daarom verstoort onze schoonvriend(in) de ecosystemen waarin hij/zij vrij rondloopt. "En niet zo’n beetje ook”, zegt de milieujurist. De kat moet net als de hond aan de lijn.

Trouw - De huiskat is onze aaibare jager, moet die niet aan banden? | Trouw, 18 jun 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
 • #4
 • 20 jun '22
 • 6:15

Over 'invasief' en 'exoot': de mens is zelf dusdanig bezig, dat er een tijdvak naar hem genoemd is, waar we, de mens, nu zelf in zitten: het anthropoceen (je hoort er nu niet meer zo over). We zijn bezig bijvoorbeeld een exotisch vreemd klimaat (ik keek hier zelf in de buurt tegen 42°C aan, toen afrikaanse exotische lucht voor meerdere dagen op visite was) te creëeren, waarin het voor de natuur steeds moeilijker wordt mee te komen. Wat doe je tegen een exotisch klimaat, als inheemse plant of dier bijvoorbeeld?
We zijn als mens zelf invasief bezig, en kweken allerlei exotische waar (dieren en planten) om ons daarmee te handhaven, of voor onze lol (in tuintjes bijvoorbeeld).
En wat moet je met het vogelgriepvirus? Was er altijd, werd via de pluimveeteelt aggressief, en maakte ook wilde vogels dood, maar nu is het nog aggressiever geworden, en is misschien wel bezig wilde vogelpopulaties de nekslag te geven. Virussen gaan zo de hele wereld over, ook nieuwe vormen. Exoot, invasief?
PS: met poeslief moet je natuurlijk oppassen. Misschien een pilletje, zodat ie in een onschuldige 'poeslap' verandert, en alleen nog maar een stukkie chocola wil (uit ' Ja zuster, nee zuster ')?

Piet Keijzer
Piet Keijzer internationaal bedrijfsleven
 • #3
 • 19 jun '22
 • 23:11

#2
Uiteindelijk hebben zowel mensen als huisdieren een footprint. Singapore heeft trouwens ook een strict beleid ten opzichte van immigranten. En op vele vlakken ook sterk in naleving.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, . . .
 • #2
 • 19 jun '22
 • 16:07

Niets vergeleken met 50% minder mensen.

Piet Keijzer
Piet Keijzer internationaal bedrijfsleven
 • #1
 • 19 jun '22
 • 12:22

In Singapore zijn katten verboden in de meeste woonsituaties. Er zijn stricte restricties voor honden qua maat. Het zal in NL ook die kant opgaan. Hoeveel stikstof zou het schelen als er 50% minder katten zijn?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.