Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
63
Fotocredits: Frans Timmermans, EU2018BG

Flash‘Huidige landbouw echt totaal fout’

"Het boerenland is er slecht aan toe. De bodem raakt uitgeput door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De veestapel zorgt voor een enorme uitstoot van broeikasgassen, fijnstof en stikstof, wat volgens vele onderzoeken leidt tot opwarming van de aarde en afname van de biodiversiteit. Het is duidelijk dat het geheel anders moet. Maar waarom gebeurt dat dan niet?"

Dat komt door de rol van banken en grote boerencoöperaties. Dat zegt Zembla.

Het programma overdrijft altijd flink, zodat het echte punt een beetje verloren gaat. Eurocommissaris Timmermans gaat er niettemin helemaal in mee. Banken moeten van hem zelfs afschrijven op leningen aan de intensieve landbouw. Dan moet de overdrijving wel werkelijkheid worden.

Eurocommissaris Timmermans roept Rabobank op af te boeken op leningen intensieve landbouw - Zembla - BNNVARA, 26 mrt 2021
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
 • #63
 • 27 mrt '21
 • 9:31

Alles in de landbouw is volgens dit activistisch programma overmatig. Overdrijving is de kracht en ik snap goed dat bedrijven en instanties niet staan te springen om toelichting te geven.
Alles wordt fragmentarisch geknipt en geplakt.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
 • #62
 • 27 mrt '21
 • 9:51

"Dat komt door de rol van banken en boerencooperaties". Wat een onzin, je kunt hoogstens zeggen dat ze teveel "ruimte/vrijheid etc." hebben gekregen.

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
 • #61
 • 27 mrt '21
 • 10:22

De nuance is aan beide kanten verdwenen. De landbouwpartijen bagatelliseren de problemen of wijzen op irreële innovaties, en rekken daarmee succesvol tijd. Als reactie daarop dikt de tegenpartij de problemen stevig aan. Beide partijen weten dat het brede publiek, inclusief de meeste politici, toch niet door die onzin heen kan (of wil) kijken.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
 • #60
 • 27 mrt '21
 • 11:13

Waarom gebeurt dat niet? Er word over de landbouw gesproken en niet met. Ideeën worden uitgestort en een wetenschappelijke onderbouwde (green deal mist dit) lange termijn visie ontbreekt of impact analyse en daarmee ook een verdienmodel (mist overal, subsidie is niet duurzaam).

Op deze wijze krijg je weerstand waartegen je vervolgens weer kunt ageren en zo wordt de loopgravenoorlog groter.
Zoals #3 Frans duidelijk maakt, wie kan hier doorheen breken? Beide stromingen/partijen zitten vast in het eigen geloof /bubbel en accepteren niets meer van een ander.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #59
 • 27 mrt '21
 • 13:00

Arend, mag ik ook opmerken dat de landbouw heeft verzuimd over zichzelf te spreken?

Daardoor heeft zich de communicatieve ruimte inmiddels kunnen vullen met - inderdaad - grotendeels niet kloppende fantasieën over een voedselsysteem dat 10 miljard mensen voedt. Die fantasieën die in labtech misschien nog wel een tijdje werken ook, vergeten dat circulariteit, natuurlijke weerbaarheid en efficiency door de complexiteit van het systeem condities nodig hebben die je niet af kunt doen met de woorden 'het kan wel'. Toch sprak Timmermans die woorden even onbezonnen als gemeend uit; ik moest lachen en huilen toen ik ze hem hoorde uitspreken en spoelde nog even terug om zijn gezichtsuitdrukking nog even goed te bekijken.

En daarom kan Ton van der Ham zijn verhaal zo opbouwen, denkt iedereen dat het klopt en is het politieke oordeel dus geveld.

Waarom sprak de landbouw niet over zichzelf? Antwoord: omdat boeren geen trek hadden in veranderingen en dus vnl. in het defensief gingen. En dat leidt tot de interessantere vraag: waarom hebben (want het is nog steeds zo, zie de FDF) ze daar geen trek in? Boeren - en zeker Nederlandse - zijn nl. best goed in staat om zich voortdurend aan te passen aan de omstandigheden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.