5
Fotocredits: 'Goulash', Pixabay

FlashHongarije bang voor namaakvlees

Het ministerie van Landbouw van Hongarije ziet kweekvlees, vleesvervangers en insecteneiwitten niet zitten. Het vreest gezondheidsrisico's en daar moet het National Food Chain Safety Office eerst maar eens grondig induiken. In de plantaardige ingrediënten van vleesvervangers ontbreken essentiële aminozuren; kruisbesmetting met allergenen zou dreigen. En insecten dan? Al mag het tegenwoordig van de EFSA, toch gaat "ongeveer 70% van de Hongaarse bevolking geen insecten eten," aldus het ministerie. Tja, dan is het inderdaad een 'totaal onrealistisch idee' dat vlees uit het laboratorium, van insecten of planten een 'perfecte vervanging' zou kunnen zijn voor de traditionele vleesproducten.

Boerenbusiness - Hongaarse regering gelooft niet in vleesvervangers - Nieuws Food, 1 mrt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 4 mrt '21
  • 7:53

#4 TNH " Door te hameren op 'vervangers' van vlees, vis, zuivel en eieren, wordt de illusie in stand gehouden dat deze onmisbaar zouden zijn in een 'gezond' eetpatroon."
Ik heb juist de indruk dat dit de vlees, zuivel en eier'industrie' ondersteunt.

T.N.H. Grent
T.N.H. Grent Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #4
  • 4 mrt '21
  • 7:44

Voor mensen die ook niet houden van een analoog van vlees, zuivel en ei of dit zelfs afwijzen, zijn in een gevarieerd eetpatroon, bestaande uit granen, peulvruchten, groenten, fruit, noten en zaden, voldoende aminozuren in de juiste verhoudingen beschikbaar. Kweekvlees, vleesopvolgers en zelfs insecten, evenals planten 'drinks' en allerlei eierhoudende spul (zoals Quorn), betreffen slechts overgangsvoedsel ('stepping-stone food'). Prima om mensen te laten wennen aan een nieuw eetpatroon, maar niet het je van het. Zo is het in de historie altijd gegaan: pas je allengs aan en herzie en wijzig geleidelijk je hele eet- en leefwijze. Door te hameren op 'vervangers' van vlees, vis, zuivel en eieren, wordt de illusie in stand gehouden dat deze onmisbaar zouden zijn in een 'gezond' eetpatroon. Het tegendeel is helaas doorgaans het geval bij zulk fabrieksmatig spul.

Ten slotte moet nog worden opgemerkt dat de beoogde duurzaamheid bij de kweek van insecten (minder landbouwgrond gebruikt voor de teelt van veevoer, minder voer van ver, minder wilde vis gevangen om kweekvis te voeren, afvalberg wordt kleiner door opruimen voedsel reststromen, e.d.) leidt tot exploitatie van honderden miljarden kleine dieren ten behoeve van onze voeding. Bovendien blijkt het voeren van in principe ook voor mensen geschikt te maken voedsel aan insecten een nodeloze omweg.

Het lijkt erop dat de Hongaren inmiddels donders goed doorhebben hoe ze als land zo veel mogelijk zelfvoorzienend kunnen blijven. Daarnaast waken ze er blijkbaar voor om niet in de fuik van het dominante westerse imperialisme te lopen. Best wel slim dus!

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 3 mrt '21
  • 20:55

Ik denk helemaal niet aan gezondheidsrisico's.
Als namaakvlees resulteert in minder (intensieve) veeteelt, dan lijkt mij dat overigens een goede zaak. Namaakvlees op grote schaal is een bedreiging voor landschap, werkgelegenheid, beleving en cultuur. Een evenwichtig samenspel tussen geografisch bepaalde landschapsinrichting, natuur en boerenbedrijvigheid van veel kleine arbeidsintensieve gemengde boerenbedrijfjes heeft de langste adem, zoals op veel plaatsen buiten Europa nog het geval is. Het meerwerk, seizoensinvloeden moeten natuurlijk wel in de prijs tot uiting komen. Minder vlees en meer diversiteit in kleinschaliger tuinbouw met lokale afzet heeft het niet voor niets zeer lang volgehouden totdat alles goedkoper moest . . . .

T.N.H. Grent
T.N.H. Grent Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #2
  • 3 mrt '21
  • 14:43

Net als bijvoorbeeld de Amerikaanse voedselschrijver Michael Pollan ('The Omnivore's Dilemma'), wil ook ik niets te maken hebben met zulk fabrieksmatig gemaakt spul als kweekvlees. Ook de groeiende belangstelling voor vleesvervangers (vleesopvolgers?) is me een gruwel, want het gaat hierbij eveneens om sterk bewerkt 'voedsel'. Het belangrijkste bestanddeel erin is TVP ('texturized vegetable protein') en dat is een ander tegennatuurlijk voedingsmiddel, vermomd als iets dat het niet is. Mensen die zweren bij tofu (gemaakt van sojabonen) hebben ook geen idee van wat ze de gezondheid van zichzelf en van hun naasten aandoen. Het is een hoog-bewerkt, hoog-in-eiwit, hoog-in-vet, laag-in-vezels slap aftreksel van echt voedsel, dat geen waarneembare smaak heeft mits je er genoeg ander spul aan toevoegt.
De Hongaarse boeren kunnen makkelijk zat doorgaan met het verbouwen van hun eigen peulvruchten, granen en pseudo-granen. De Hongaarse bevolking komt ook zonder kweekvlees en andere namaakproducten echt geen gezonde eiwitten en vetten tekort. Ten slotte weten niet louter de politieke beleidsmakers in Hongarije zich in deze visie gesteund door wetenschappelijk onderzoek dat al lang en breed als bekend mag worden verondersteld.

Arnold van Woerkom
Arnold van Woerkom Land- en tuinbouw
  • #1
  • 3 mrt '21
  • 13:24

Wat mij nu intrigeert is die gezondheidsrisico's van nep voedsel, is die angst van Hongarije direct of indirect gevoed?
De benadering van door hen geschetst probleem zal sterk van invloed zijn op de uitkomst van dat onderzoek.
Dus zou zeggen geef impliciet duidelijker aan waar de verontrusting op stoelt, vind deze benadering te mager valt veel meer over te zeggen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.