2

FlashHonderd miljard voor Duitse defensie, toch klimaatrapport met Russen erbij

We leven in een spannende en gevaarlijke wereld. Terwijl de wereld vanuit Oekraïne vlam dreigt te vatten, werden van zaterdag- op zondagnacht de laatste zinnen afgestemd voor het tweede deel van het eerste grote klimaatrapport van het IPCC sinds 2013. Russische en Oekraïense onderhandelaars werkten er samen aan in bizarre parallelle wereld. Uiteindelijk haakten de Oekraïeners af omdat de oorlog van de Russische president Poetin tegen hun land hun aandacht te veel afleidde. Morgen verschijnt het tweede deel van het rapport. In maart verschijnt deel drie.
Klimaatmaatregelen vlotten niet zo, ook al zijn ze heel erg nodig en bepaald geen linkse natte droom. Dat maakt de Volkskrant duidelijk aan de hand van vijftig jaar Club van Rome. De dreiging van direct voelbare onveiligheid werkt duidelijk veel beter. Nu Rusland Oekraïne probeert te annexeren doet Duitsland waar het land sinds WO II zelfs niet van heeft durven dromen: het steekt 100 miljard euro in defensie. Let maar op: Frankrijk zal snel volgen. Eerst moet de Rus worden gestopt.

Nu.nl - Ondanks oorlog gaan landen akkoord met nieuw deel van klimaatrapport IPCC | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl, 27 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Michel de Groot
Michel de Groot Land- en tuinbouw
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 27 feb '22
  • 18:37

Een andere wereld, wat we nog niet goed overzien.

Zowel Rusland als de Ukraine exporteerden voedsel naar EU, vergeet dat nu maar. Rusland heeft de meststoffen export al 2 maand opgeschort, maar daar gaan we waarschijnlijk niets meer van zien. Gas is nu te duur voor eigen N productie.
Klimaat is verder weg, maar we merken al veranderingen (droogte, plensbuien, etc). Nog langer onze klimaat issues exporteren lijkt niet langer een goede strategie.

Veiligheid en voedsel worden grotere thema’s en de komende jaren uitzoekwerk hoe we minder afhankelijk worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.