29
Fotocredits: 'A Wolf In Wolf's Clothing', charlieishere@btinternet.com

FlashHond en vos veel gevaarlijker dan wolf voor schapen

De wolf is veel toleranter voor mensen dan we dachten. Aan één enkele plek waar hij zich overdag kan verschuilen, heeft de wolf al genoeg om zich een territorium eigen te maken. Een bosje op een militair oefenterrein, een rustgebied en hij is op zijn gemak. Sinds 2015 zijn er veertig wolven geïdentificeerd in ons land. Hoeveel dode schapen veroorzaken al die wolven? Dat valt reuze mee. Slechts 1,2 tot 1,6% van het wolvendieet bestaat uit schaap. Ze eten vooral reëen, wat wild zwijn en edel- en damhert. Volgens de officiële tellingen werden vorig jaar 79 dode schapen en 1 kalf geregistreerd als prooi van wolven. Vossen en honden richten veel meer schapenschade aan. Jaarlijks bijten honden en vossen tussen de 4.000 en 13.000 schapen dood, schatten de officiële statistieken.

de Volkskrant - De wolf doet het goed in Nederland. Té goed?, 31 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #29
  • 6 feb '22
  • 23:03

Excuses! Helemaal vergeten om hier het protest van de Hoge Veluwe tegen de cijfers die hierboven genoemd worden te linken, nadat hier al zo'n goede discussie plaatvond. Bij deze.

En toch: ook dat zijn cijfers. Weinig wolven vangen weinig schapen en een boel honden meer, maar dat zegt niets over het gevaar per wolf, zeggen de tegenstanders van de gedachte dat honden meer kwaad doen. Daar blijft het op neerkomen, hoewel de Hoge Veluwe op het ecosysteem wijst dat het park in stand probeert te houden als geheel.

Toch blijft iets schuren: waarom wordt er maar zo weinig schaap gevonden in wolvenpoep? Dat is en blijft een interessant gegeven.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #28
  • 3 feb '22
  • 19:33

Ben verbaasd dat kastanje zo makkelijk verkrijgbaar is, dacht altijd dat ze erg traag groeiden.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #27
  • 3 feb '22
  • 10:16

Harry van den Burg,

Kastanje of robinia palen inderdaad, uiteraard vanwege de duurzaamheid/het milieu/landelijke uitstraling. Kosten overigens bij grootschalige aankoop niet meer dan andere en gaan langer mee en ik heb ze nu ook al. Voor de goede orde bij SBB/natuurmonumenten zie je ook geen gecreosorteerde- of gewolmaniseerde palen, mag niet op natuurgronden.

Niet enkel raaigras, maar kruidenrijke grasbestanden staan op het menu (met subsidie aangeschaft dat geef ik toe, jaarlijks paar kilo bijzaaien maar ze doen het er super op).

Terug naar mijn punt: waarom zou een kleine groep de nadelen van een wens van de meerderheid moeten bekostigen? Ik denk dat daar een boel weerstand door onstaat.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #26
  • 3 feb '22
  • 7:17

Toe maar jongens, kastanje palen? Krijgen jouw koeien ook vork en mes bij het Engels raai, Marco?

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #25
  • 2 feb '22
  • 16:45

Een belangrijk probleem voor boeren/vee-eigenaren lijkt mij dat de nadelen van bepaalde wilde dieren zoals de wolven (die wellicht leuk en zelfs gewenst zijn voor en door het gros van de bevolking) op het bordje komen van een zeer klein aantal personen/bedrijven.

Ik had eerst alles afgerasterd met een draad op 1 meter voor de koeien. Daarna alles onder de meter met draden vanwege de zwijnen. Nadat er op 50 meter afstand van het weiland waar koeien met kleine kalveren liepen wolven dna was gevonden dat weiland maar afgerasterd op 1.20 vanwege de wolf. Vervolgens bleek dat deze "speciale wolf" (is overigens recent waarschijnlijk doodgereden op verkeersknooppunt Leenderheide) in tegenstelling tot de geluiden van wolvendeskundigen (tijdens een heuse online vergadering tussen boeren, natuurbeheerders, jagers en gemeente) makkelijk over 1,2m springt. Tot op heden zelf geen schade, wel werk en kosten.

Je zou toch minstens verwachten dat er hier van overheidswege een vrachtwagen met mooie robina of kastanje weidepalen en gallagher gladdraad werd neergekiept, helaas tot nu toe.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.