Fotocredits: 'Blauwe bessen',
Pxhere
FlashHollandse blauwe bessen bij Plus
Lokaal eten is hip en bijna niemand is erop tegen. Ook de blauwe bes is hip en veel mensen willen ze eten (antioxidanten!). Plus supermarkten springt in op deze trends en koopt sinds 2020 alleen nog maar blauwe bessen van Nederlandse telers.
Met een misoogst, bijvoorbeeld door slecht weer, is rekening gehouden: de 7 telers die de bessen leveren, zijn vanwege hun uit elkaar liggende locaties gekozen. Als consument ben je niet duurder uit, Plus vraagt namelijk hetzelfde als de concurrentie. Plus wil dit principe ook toepassen voor andere AGF-producten, zoals watermeloenen en peulvruchten.
Hoe ze het buiten het Nederlandse oogstseizoen gaan doen? Dan komen de bessen ‘gewoon’ uit het buitenland (veelal uit Marokko). Echte lokaal-eten fanaten zouden misschien zeggen dat je ze dan dus ook gewoon niet moet eten.
De beste verpakkingen van de bessen zijn van het Amerikaanse merk Driscoll's. Zelden tref je er een rottend exemplaar in aan.
Tip voor wie minder dure blauwe bessen wil eten: koop ze uit de diepvries. Iedere grote supermarkt biedt ze aan diepgevroren aan en ze ontdooien binnen enkele minuten als je ze in je ochtendyoghurt doet.