FlashHoe langer je overgewicht hebt, hoe erger
We onderschatten de sterftegevolgen van overgewicht en obesitas, vooral op oudere leeftijd. Dat zegt onderzoeker Ryan Masters van de University of Colorado Boulder (VS). “Over het algemeen denken we dat een verhoogd BMI de sterftekans niet vergroot tot je een heel hoog BMI bereikt. We denken dat overgewicht zelfs overlevingsvoordelen heeft”, aldus Masters. “Ik betwijfel deze claims.” Hij trekt de zogenoemde U-curve (de sterfte is het hoogst bij ernstig over- en ondergewicht) in twijfel.
Dat wijt Masters aan het feit dat BMI uitgaat van gewicht en lengte, maar niet kijkt naar bijvoorbeeld verschillen in lichaamssamenstelling of hoe lang iemand al te zwaar is. Masters nam die nuances mee in zijn data-onderzoek en ontdekte een heel ander beeld.
Zo'n 20% van de mensen die nu in de categorie ‘gezond gewicht’ zaten, hadden overgewicht en obesitas in de voorafgaande 10 jaar. Nam je die groep apart, dan was hun gezondheidsprofiel niet gezond. Dat gold ook andersom: wie nu een ongezond gewicht had maar daarvoor niet, was niet zo ongezond als je zou denken.
Corrigerend voor dit soort fouten ontdekte Masters geen U-curve, maar een rechte lijn: degenen met het laagste BMI (tussen de 18,5 en 22,5) hadden ook het laagste sterfterisico. Het was zelfs zo dat waar eerdere studies de sterfte door een hoog BMI op 2 tot 3% raamden, Masters tot een sterftecijfer komt dat 8 keer hoger ligt. Masters wil hiermee vooral benadrukken hoe groot de gezondheidscrisis is. Zijn stelling: hoe langer je (een beetje) te dik bent, hoe groter de kans op problemen en vroegtijdig overlijden.