3
Fotocredits: 'The Black Death', Monmouth, Leo Reynolds, Flickr

FlashHoe de pest en de moderniteit mogelijk auto-immuunziekten veroorzaakten

De Zwarte Dood, die in de veertiende eeuw een verwoestend spoor door Europa trok, blijkt gelinkt te kunnen worden aan hedendaagse auto-immuunziekten. De builenpest leidde tot een ongekende genetische selectiedruk: de genen van mensen die de infectie overleefden verspreidden zich snel. Ongekend snel zelfs, met een toename van 10% per generatie, blijkt uit Canadees onderzoek van 700 jaar oud menselijk DNA.

Eén gen springt eruit: het ERAP2-gen, dat als een 'schaar' ziekteverwekkers als bacteriën, virussen of schimmels opknipt in kleine stukjes en deze fragmenten aan de T-cellen (witte bloedcellen die ons beschermen tegen ziektes) aanbiedt met de instructie een afweerreactie op te bouwen. Het meest efficiënt is een dubbel ERAP-2, een schaar met 2 bladen. Dat vergrootte de kans om de pest te overleven tot 50%. Vandaag heeft zo'n 60% van de wereldbevolking het dubbele ERAP2-gen.

Maar dat efficiënte geknip heeft een keerzijde. Omdat ons hedendaagse immuunsysteem het minder zwaar heeft dan in de middeleeuwen, dankzij onze hogere levenstandaarden, hygiëne en geneeskunde, verknippen de ERAP2-scharen lichaamseigen moleculen en zetten het immuunsysteem aan daartegen in actie te komen. Het gevolg? Auto-immuunzieken, zoals de ziekte van Crohn of reumatoïde artritis.

Eos - Hoe de zwarte dood ons immuunsysteem vorm gaf (en nog steeds beïnvloedt), 21 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #3
  • 27 okt '22
  • 13:31

Die waarschuwing is toch niet nieuw?
Ik denk aan de hygiënehypothese, in 1989 gelanceerd door de Schotse wetenschapper Strachan in de British Medical Journal.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #2
  • 27 okt '22
  • 12:55

#2 Wouter, dit verhaal gaat inderdaad over dit ene (of twee) gen en het effect van 1 epidemie. Maar voor mij het interessantst is dat de auteurs eigenlijk op het gevaar van een "werkloos" immuniteitssysteem wijzen. Dus het eigenlijke probleem wat betreft auto-immuniteitsziekten zou dan liggen in de grotere nadruk op het vemijden van alle infectiegevaren, ook de meest onschuldige (kinderen die in het zand spelen, etc. etc.), die het voordeel hebben het immuunsysteem "bezig te houden".

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 22 okt '22
  • 14:04

Verrassend verhaal!
Vraag me wel af of dit alleen komt door de Zwarte Dood of ook door de latere pestgolven.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.