7
Fotocredits: The vineyards of "Montrevenaux", Beaune, Pierre-André Leclerq

Flash Dagelijkse KostProef je stenen in je wijn?

Rood fruit en viooltjes, kattenpis en mest: zomaar een greep uit de wereld van wijnaroma’s. Deze termen beschrijven de geur en smaak van wijn, niet de ingrediënten. Niemand denkt dat een wijnmaker mest toevoegt aan zijn Syrah of een kat laat plassen in een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland.

Toch raken sommeliers en andere wijnkenners niet uitgepraat over de invloed van gesteente op de wijn. Zo zou de koele, rotsachtige mineraliteit van de dure Riesling van Zind-Humbrecht uit de Elzas afkomstig zijn uit de kalkstenen bodem. Het idee is dat de unieke eigenschappen van het gesteente via de wijnstok in de wijn terechtkomen.

Geologen en biologen denken daar anders over. De Volkskrant legt uit dat de karakteristieke eigenschappen van stenen niet oplossen in druiven. "De wijnstok neemt wel mineralen op, zoals calcium en magnesium, maar kiest zelf welke stoffen nodig zijn. Bovendien komen deze mineralen vaker uit bemesting en humus dan uit gesteente," zegt Alex Maltman, emeritus-hoogleraar geologie aan de Aberystwyth-universiteit in Wales.

Waar een getraind smaakpanel in Duitsland geen verschil proefde tussen wijnen van verschillende ondergronden, bleek uit een andere test dat vooral gistsoorten een grote invloed hebben op de smaak van wijn. Toch zal een consument waarschijnlijk niet snel zwichten voor 'Saccharomyces cerevisiae' op het etiket.

‘Mineralig’ blijft een mooie, universele term voor een specifieke droogheid in wijn. Maar de directe relatie tussen gesteente en een chardonnay (een wijn van witte druiven) is net zo klein als die tussen chocolade en een Malbec uit Chili. De mineralige smaak in Chardonnay komt niet direct van het gesteente, net zoals een Malbec geen reep chocolade nodig heeft om die geur te ontwikkelen. Het mineraalverhaal kan worden bijgezet in de kast met sterke verhalen.

de Volkskrant - ?Lekker mineralig?, die wijn: maar hebben stenen invloed op de smaak?, 21 aug 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #7
  • 23 aug '24
  • 16:33

Wat wino's mineraal noemen komt typisch voor bij witte wijnen (en dus geen rode Bordeaux of Charors): vooral Riesling (Moesel, Elzas en ook wel Oostenrijk), Chardonnay (Chablis, Sancerre, Pouilly-Fumé) en Champagne (die drogend smakende).

Frank Buurman
  • #6
  • 23 aug '24
  • 14:02

Wat is een 'minerale smaak'? Puur subjectief denk ik dan aan een Bordeaux of Cahors bijv., die ik daar meer mee associeer. Maar dat kan aan andere componenten liggen, zoals zuren. Een goed kader ontbreekt.
Ook de combinatie druifsoort - optimale bodem daarvoor, zon, ligging nabij zee - speelt een rol denk ik. Er is een duidelijk verschil tussen Cabernet Sauvignon uit Zuid Afrika/Australië of uit Bordeaux.
Opslag in eiken/ harsvaten (Retsina)? Zou je ook 'minerale smaak' kunnen noemen misschien.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #5
  • 21 aug '24
  • 19:31

Geloof wat je wilt geloven. Ik heb niet zo erg veel vertrouwen in de Volkskrant en ga een bioloog of geoloog niet vragen naar hun oordeel over mijn glas wijn!

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 21 aug '24
  • 19:24

Nee, heren: deze onderzoekers zeggen dat de minerale smaken niet van stenige ondergrond komen. That's all.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #3
  • 21 aug '24
  • 16:08

Dus stenen worden niet opgelost?
Een beetje een flauw verhaal. En de grote smaak verschillen tussen een wijn uit Bordeaux en een uit een ander streek ligt alleen aan de verschillen in druif?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.