Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
22
Fotocredits: Gerard Stolk

Flash‘Halveren veestapel grenzeloos naïef’

Die uitspraak komt ditmaal niet uit de mond van een conservatieve boerengroep of van oud-WUR bestuurder Aalt Dijkhuizen (die wel zijn steun betuigt). Aan het woord is geopolitiek waarnemer en Trouw-columnist Rob de Wijk.LLTB - ?Zet de Nederlandse agrosector in als strategisch middel tegen China?, 24 nov 2020
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
 • #22
 • 27 nov '20
 • 9:05

Misschien een wat meer concrete, makkelijk te beantwoorden vraag voor Arnold: Heb je ooit jouw aardappelen en aardappelen van een 'niet-bodemische' collega laten analyseren? Waren die aardappelen van hetzelfde ras? Kun je ons informatie geven over de samenstelling van die aardappelen (drogestof, eiwit, zetmeel, mineralen, vitaminen, en alle andere componenten die volgens jou relevant zijn)?

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
 • #21
 • 26 nov '20
 • 23:57

Natuurlijk heb ik meer vragen en dan heb je mijn vraag uit #18 nog niet eens beantwoord:

1. Wat is het aandeel van gezonde voeding in de algemene gezondheid van de mens? En hoe weet je dat, en hoe weet je dat weer en dat weer?
2. "verschillende elementen, levenden en organische nutriënten " Waar komen die vandaan, en waar die vandaan komen waar komt dat weer vandaan en waar dat vandaan komt waar komt dat weer vandaan? 3x waar dus.
3. Power geven. Hoe werkt dat? En hoe werkt dat daarna weer? En daarna? En daarna?

En de laatste

4. "onnatuurlijk gedrag wordt door de natuur afgestraft en kunnen ook aangeven, beredeneren zoals je wil, waarom". Precies waarom? En waarom dat weer en dat weer en dat weer?

Arnold van Woerkom
Arnold van Woerkom Land- en tuinbouw
 • #20
 • 26 nov '20
 • 19:21

Jan Peter ik weet verdraaid goed waarom aan de basis van gezond voedsel een gezonde bodem staat.

Zonder een gezonde bodem, het natuurlijke complexe samenspel in die bodem van verschillende elementen, levenden en organische nutriënten maken ons voedsel inhoudelijk gezond.
De balans onderling en tussen de verschillende elementen maken dat ons voedsel in zijn totaliteit compleet is, ook het voedsel is dan in balans.

Dan moet je denken aan nutriënten, antioxidanten (vitaminen) en biostimulanten.

Allemaal zaken die voor een gezonde groei en instandhouding nodig zijn.
Maar ook de power geven om na een ingreep sneller te herstellen (daar zijn al sterke aanwijzingen voor en enkele ziekenhuizen willen patiënten gezonder voedsel geven voor een ingreep) en weerbaarder tegen bedreigingen van buitenaf, kijk maar om je heen.

Om eerlijk te zijn hebben we de verhoudingen van de verschillende elementen en de individuele hoeveelheden aardig in beeld ook welke praktisch compleet ontbreken. Daarvan de oorzaak ook in beeld hebben het onderlinge spel tussen die elementen is nog een black box, dat dan weer wetenschappelijk gezien.

Wij hebben aantoonbaar meer dan 30% meer voedingstoffen in ons voedsel dan vergelijkbare collega's hoezo zouden we niet weten wat een gezonde bodem is?
De bodem is de bron van ons bestaan.

Om dat voor elkaar te krijgen moet je weten wat je moet doen en niet onbelangrijk moet laten.
Kijk hier in Flevoland nu om me heen en zie mijn collega's allemaal onverteerd organisch materiaal onderploegen, ik gruw ervan, waar zie je in de natuur dat gebeuren? Nee onnatuurlijk gedrag wordt door de natuur afgestraft en kunnen ook aangeven, beredeneren zoals je wil, waarom.

Meer vragen?

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
 • #19
 • 26 nov '20
 • 18:51

#17, goed dat we af en toe eens wat boosten, anders gaan we de Inca's achterna.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
 • #18
 • 26 nov '20
 • 1:36

Arnold #14 Ja iedereen ten aanzien van alles. Neem jouw stelling: van een gezonde bodem komt gezond voedsel. Vraag 3x waarom en je weet het niet meer.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.