2
Fotocredits: 'Fish and Chips', sstrieu

Flash Dagelijkse KostHaai in de Britse fish & chips

Toeristen die zich deze zomer trakteren op een portie echt Britse fish & chips, krijgen mogelijk haai voorgeschoteld. Van het Department for Environment, Food and Rural Affairs mogen Britse vissers vanaf nu weer op spurdog, 'rotszalm', vissen. Rotszalm, ook wel doornhaai of hondshaai genoemd, is een kleine haaiensoort.

Sinds 2010 gold een vangstverbod voor de rotszalm, maar volgens het International Council for the Exploration of the Sea (ICES) is het bestand zodanig hersteld dat er weer op gevist kan worden. Dat komt de uitbaters van fish & chips-zaken goed uit, want de gebruikelijke kabeljauw is het afgelopen jaar veel duurder geworden. Onder meer door de inflatie en stijging van kosten van levensonderhoud, maar vooral na de invoering van een heffing van 35% op Russische vis en zeevruchten, aldus de Financial Times.

Want hoewel de Britse vissers in 2021 voor £921 miljoen aan vis vingen, was meer dan de helft daarvan bestemd voor de export. Groot-Brittannië importeerde in 2021 voor £3,1 miljard aan vis. Ook kabeljauw, en van die importkabeljauw kwam in 2020 10% uit Rusland.

De National Federation of Fish Friers, de beroepsorganisatie van fish & chips-verkopers, is opgetogen, maar vreest tegelijk voor het naderende zomerseizoen. "Als het toerisme deze zomer op gang komt, staan we voor een crisis."

FinTimes - Subscribe to read | Financial Times, 8 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #2
  • 11 apr '23
  • 12:39

Kunnen ze geen deal maken met die Japanners die nog steeds haaievinnen 'oogsten' en als die afgesneden zijn(bij een levende haai) het beest weer terug in zee smijten? Als ze dat beest houden en aan die Britse zaken verkopen............

Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 10 apr '23
  • 14:55

Spur dog heet in onze taal doornhaai. Wordt allang niet meer aangevoerd, maar is een zeer kwalitatieve soort. Vetter dan hondshaai,werd hij destijds verkocht als "zeepaling"

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.