#9 Het komt nog zo ver dat ze intree gaan vragen.
Vorig jaar nog plukten 50 mensen met de hand de blauwe bessen van de 80.000 bessenstruiken van Blauwe Bes Westerwolde. Dit jaar plukt een nieuwe bessenplukmachine de struiken leeg, met een snelheid van wel 3.000 kilo blauwe bessen per uur. Gemiddeld weet een ervaren plukker tussen de 10 en 20 kilogram blauwe bessen per uur te oogsten. De 50 plukkers oogsten dus 500-1.000 kilo per uur. Dat betekent dat de machine 3 tot 6 keer zo snel is als mensen.
De Oxbo 7440 is een Amerikaanse machine en is een indrukwekkende 5 meter hoog. Met een vaartje van ongeveer 2 kilometer per uur rijdt de machine over de bessenstruiken heen. De robot schudt met roterende stangen de rijpe bessen van de struiken. De bessen vallen op een zachte band, die de bessen naar boven transporteert en in een kratje deponeert.
Bessenplukken is arbeidsintensief werk, zeker voor blauwe bessen omdat het nogal kleine dingetjes zijn. Ze zijn ook niet allemaal tegelijk rijp.
Robotisering kan in de akkerbouw in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen. Robots werken zonder sputteren 24 uur per dag door, zijn nooit ziek en hebben geen dure uurlonen of huisvesting nodig.
Robots bieden ook kansen in de verduurzaming van de landbouw. Er bestaan al robots die onkruid kunnen herkennen en nauwkeurig wegschoffelen, en dat 24 uur per dag. Zo zijn er in de toekomst mogelijk geen of in ieder geval minder bestrijdingsmiddelen nodig. De robotisering van de landbouw staat voor de deur.
Joep, je hebt je gelijk over kwaliteit.
Aan de andere kant: ik heb tijdens mijn schoolvakanties (superfood) zwarte bessen zitten plukken. Bijna alle bessen van de plant. Arbeidsintensief (dus duur). Het verschilt per product. Bij cranberries zal zo een machine nog een forse aanpassing nodig hebben, bij duindoorn - het meest arbeidsintensieve - misschien een uitkomst, al zitten er wat onrijpe tussen.
De grootste kwaliteitsverschillen komen echter door de gebruikte rassen (waar zijn de echt lekkere tomaten gebleven?) en rijpheid (lokale markten/ winkels daar in het voordeel... een supermarkt kan dat meestal niet aanbieden).
Bij een pot/blik gesneden sperziebonen maakt het niet of nauwelijks uit (maar die koop ik nooit).
Hans #5 Ik begrijp jouw reactie, maar 5 kg/uur is toch 40 à 50 euro/uur 'from farm to fork' zoals het daar, in ieder geval op de markt in Uzès aan toe gaat. Overigens veel 'stokbonen', mogelijk in verband met het plukken. Boontjes is maar een klein onderdeel van wat ze aan te bieden hebben. Ze hebben maar van één ding last: al die toeristen die zich vergapen aan al dat lekkers en niet kopen.
De foto's en info verkoop aan huis staan vaak op een pamflet bij de kraam. Op dit moment zie je veel met de hand geplukte rijpe tomaten, van 50 tot 500 gram, vaak van het type Marmande of de groen-gestreepte zebra, steeds meer van het type cornue, de echte coeur de boeuf leent zich goed voor een tomatencarpaccio waarbij plakken van 1mm goed mogelijk zijn. Het klimaat is daar anders dan hier, lange droge zomers, zelden nachtvorst, maar vaak weinig water beschikbaar.
Wellicht een lange uiteenzetting, maar dit soort markten vind ik nu eenmaal een walhalla.
#5 Zeg Joep nu zit ik hier op een “sigarendoos” Stel 1m2 is 1kg bonen. Zou je 5 kg per uur halen om te plukken als je ze nog wil laten doordragen, zoals je vindt dat moet? Er groeien op zo’n 5000-6000 ha stamslabonen in NL met een gemiddelde opbrengst van zeg 13 ton/ha maakt zo'n 70 mln kg bonen. Zeg 16 weken plukken x 40 uur in de week x 5 kg per uur is ongeveer 22.000 mensen die we in die periode nodig hebben. Loonkosten voor de teler 30 euro/uur, dan heeft de werknemer minimumloon. Zit je op 6 euro/kg alleen al aan plukkosten. Is dat een eerlijke prijs voor hedendaagse lonen? Mensen die dus worden onttrokken aan de arbeidsmarkt om voor jou en mij boontjes te plukken. Mansholt was niet helemaal achterlijk om al die arbeid uit de sector te dwingen. Wees blij dat die machines er zijn, anders werden er niet veel bonen meer geteeld in Nederland. Overigens zijn ook dit geen robots en werken ze iets anders dan die bessenplukkers. Neemt niet weg dat ik het met je eens ben dat de diversiteit in het schap bedroevend is en dat die Franse weekmarkten een lust zijn om rond te lopen, maar dat handmatig plukken in NL. Ik weet niet hoeveel vrienden je kunt charteren, maar als je handgeplukte boontjes wil in Nederland dan moet je toch in de winter importboontjes uit Senegal nemen daar kosten handjes niet veel en zijn ze er nog. Je ziet het zo aan het kistje of ze met de hand zijn geplukt.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.