Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashGrote en kleine ethiek

De Belgische ethicus Etienne Vermeersch was befaamd om zijn grote wijsheid. De man die de leerstoel met zijn naam krijgt, zet Greta in de hoek.

25 sep 2019
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer Land- en tuinbouw
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #7
 • 28 sep '19
 • 9:05

Vanmorgen een interview in Knack met Boudry. Hij vindt het vervelend dat hij verdacht is geworden door een stappen rond zijn benoeming, maar maakt tevens duidelijk dat er een school is die hem graag als 'kritische denker' op de Vermeersch-stoel wilde.

Het is een interessante affaire.

Boudry verzet inmiddels al jaren zich tegen overhaast 'het klimaat redden', pleit voor man made zonstemperingen buiten de dampkring en noemt klimaatactivisten een hindernis in de omgang met klimaatverandering.

Greta pleit voor 'het volgen van de wetenschap'. Het verschil is dat Boudry het technische paradigma voortzet om het met techniek op aarde te redden; Greta pleit voor het inzicht dat we iets moeten doen tegen onze impact op aarde. Dat iets blijft overigens vaag, maar betekent wel iets terugdraaien in de maalstroom die we in de natuur op gang hebben gebracht.

Boudry ziet als zijn tegenstanders bij de benoeming twee duidelijke tegenstrevers - medisch ethicus Ignaas Devisch en politicoloog Hendrik Vos - en twee nadrukkelijke supporters. Die laatste twee zijn filosoof Johan Braekman (humanist en scepticus) en media-ethicus Dirk Verhofstadt (liberaal, broer van Guy).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #6
 • 27 sep '19
 • 22:17

'Een lang artikel in Knack over de manier waarop Boudry - geen ethicus - de leerstoel kreeg. Om het eenvoudig te zeggen: anonieme tongen beweren dat de post hem onethisch is toebedeeld.

Met al deze publiciteit krijgt het vast een staartje.'

Dat schreef ik gisteravond, maar plaatste het per ongeluk niet.

Het eerste deel van het staartje verscheen vandaag op het blog van Boudry en in De Morgen: hij trekt zich van de leerstoel terug als anderen geen eerlijke kans hebben gekregen.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
 • #5
 • 26 sep '19
 • 12:21

Nou Harry, ik vind toch dat ie vrij hardvochtig over haar oordeelt. Zelf heeft hij trouwens ten bewijze van de ongebreidelde groei* die ons in het verschiet ligt ook maar twee jokers (betaalmuur?) in de hand. Uiteraard kernenergie, hoe origineel. En twee: geo-engineering. Oftewel nadat we de laatste 12.000 jaar de aarde hebben overmeesterd (althans dat denken we) gaan we nu het heelal te pakken nemen. De Musken van deze wereld zijn al op weg.

* Het begrip groei is hoognodig aan verduidelijking toe. Over welke groei hebben we het eigenlijk? Vaclav Smil heeft het over de economische groei, die de aarde in feite kleiner heeft gemaakt.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
 • #4
 • 26 sep '19
 • 8:27

In de hoek? Zo lees ik het niet. Boudry brengt nuances aan die zeker niet te ontkennen zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.