1
Fotocredits: Grolsch Premium Lager, Brett Jordan

Flash Dagelijkse KostGrolsch doet water bij het bier om accijns te ontwijken

Grolsch verlaagt het alcoholpercentage van zijn Premium Pilsner in Groot-Brittannië naar 3,4%. 'Drinkflatie', mopperen de Britten.

Het originele Grolsch Premium Pilsner bevat in Nederland en Europa 5% alcohol. In Groot-Brittannië werd dit, bij de herintroductie van Grolsch in 2020, al verlaagd naar 4%. Met de verdere verlaging van het alcoholpercentage naar 3,4% bespaart Grolsch, of liever gezegd het Japanse moederbedrijf Asahi, 23 pence (ongeveer 28 eurocent) per blikje van 440 ml. Asahi speelt hiermee in op de belastinghervormingen in het VK die sinds augustus vorig jaar van kracht zijn, waarbij minder accijns wordt geheven op bieren met een lager alcoholpercentage.

Het Japanse Asahi zegt de afgelopen jaren 'veel geleerd' te hebben over de bierdrinker en consumententrends. Die willen lichter bier, en bier met minder alcohol smaakt minder krachtig. Nou kan Grolsch ook wel een duwtje gebruiken, want de omzet liep in de 12 maanden sinds april 2023 met 56% terug tot £3.4m, het volume met 61%, aldus vakblad The Grocer.

Asahi is overigens niet de enige brouwer die naar drinkflatie grijpt. Ook andere bekende namen, zoals Carlsberg Danish Pilsner, John Smith’s Extra Smooth en Bud Light verlaagden hun alcoholpercentages al naar 3,4%.

Daarmee houdt het bier dezelfde prijs voor de consument, besparen de brouwers kosten, en vangt de staat minder accijns. Dat de verlaging wellicht ook de volksgezondheid ten goede komt, daar hoor je niemand over.

TheGrocer - Grolsch reduced to 3.4% abv after sales collapse, 22 okt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 23 okt '24
  • 15:56

En ? Het alcoholpercentage staat toch op de declaratie ?
Als de consument meer wil betalen voor een hoger % aan alcohol, moeten ze deze laag-alcohol bieren gewoon laten staan.
In de Middeleeuwen werden eeuwenlang laag-alcoholbieren als normaal "drinkwater" gebrouwen, omdat het beetje alcoholveel van de schadelijke bacteriën e.d. afdoodde.
In het warme Thailand heb ik lang glazen vol met ijsklontjes en wat bier erin gedronken, om wel veel te kunnen drinken ( vochtinname), maar niet dronken te worden. Eigenlijk dus meer water met een biersmaak. Menig Thai dronk ijsklontjes met sproedelwater en een dopje Thaise whisky. Zelfde idee.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.