3
Fotocredits: 'Limousins', Sytze van der Goot, Kijkboerderij 't Hoogeveld

Flash‘Greenpeace berekent uitstoot veehouderij verkeerd’

Dat zegt een Amerikaanse hoogleraar die voor de dierenindustrie werkt. Maar hij wordt gesteund door Petra Berkhout van Wageningen Economic Research. Dan moet het toch serieus zijn.

The Guardian - EU's farm animals 'produce more emissions than cars and vans combined', 27 sep 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #3
  • 29 sep '20
  • 10:04

In De Molenaar nummer 14 (verschijnt aanstaande vrijdag) staat een artikel over een webinar waarin Mitloehner zijn visie op de rol van melkvee in de uitstoot van broeikasgassen uitgebreid toelicht. Ik heb de pdf van dat artikel (want ik ben de auteur ;-)), maar die kan ik hier niet linken. Als iemand belangstelling heeft, laat het weten, en geef je emailadres door, dan mail ik het.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #2
  • 28 sep '20
  • 14:57

Over de broeikasgasuitstoot van veehouderij is al het nodige geschreven op Foodlog (onderscheid korte en lange koolstofcyclus, verschil kortlevende en langlevende broeikasgassen, verschil directe en indirecte emissies). De tweet van Frank Mitloehner eindigt uiteindelijk met de vraag: Waarom promoot The Guardian een onderzoek van Greenpeace waarin een vergelijking tussen auto’s en veehouderij wordt gemaakt die allang is ontkracht?

Onder de kop van het Guardian artikel staat netjes aangegeven dat het artikel deel uitmaakt van de reeks Animals Farmed dat wordt gesponsord door OPP. Ik vraag mij af hoeveel lezers weten waar de OPP voor staat, dus ik heb het even opgezocht: De OPP staat voor Open Philanthropy Project en is een Amerikaans fonds dat veelbelovende projecten steunt die bijdragen aan een betere toekomst.

In 2017 heeft The Guardian bij de OPP een voorstel ingediend voor een reeks artikelen over ‘modern factory farming and animal cruelty’.
Deze artikelen reeks heeft merkwaardigerwijs de objectieve titel ‘Animals Farmed’ gekregen. Van de OPP heeft The Guardian voor deze serie 886.600 dollar mogen ontvangen. Iets waar Foodlog 2 à 3 jaar op zou kunnen draaien.

In het voorstel staat dat ‘het datajournalistiekteam zal proberen de gegevens over wereldwijde intensieve landbouw op innovatieve, krachtige manieren zal onderzoeken’. Blijkbaar valt het klakkeloos overpennen van een Greenpeace rapport hieronder. Waarschijnlijk zal de OPP hier niet van wakker liggen. Het fonds is opgericht door onder andere Dustin Moskovitz, die inmiddels voor miljoenen investeert in Impossible Foods.
Het is een win-win situatie: The Guardian verdient snel geld en elke negatieve framing en publiciteit over de veehouderij is indirect gratis reclame voor de nepvlees-industrie.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 28 sep '20
  • 12:08

gelijk hebben en gelijk krijgen zijn 2 dingen die niet vaak samen gaan, gelijk moet je gegund worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.