5
Fotocredits: More wine Racks, Didriks, via Flickr

Flash Dagelijkse KostGoud voor wijn van €2,50

Baseer jij je wijnkeuze op een gouden, zilveren of bronzen medaille op de fles? Laat je dan niet bij de neus nemen, zoals de wijnexperts van de internationale wijnwedstrijd Gilbert et Gaillard. Die gaven namelijk een wijn van €2,50 van de Belgische supermarkt Delhaize een gouden kwaliteitslabel. De experts vielen voor een truc van het programma On n’est pas des pigeons, het Belgische consumentenprogramma, vergelijkbaar met het Nederlandse Radar.

De programmamakers verwisselden het etiket van een fles goedkope supermarktwijn voor een klassieker exemplaar en stuurden laboratoriumresultaten van een duurdere wijn mee naar de Gilbert et Gaillard-competitie, die medailles toekent voor op wijnlabels.

Blijkbaar waren de experts bevooroordeeld door de vervalste kwaliteitskenmerken. Ze zullen de wijnen vast niet blind geproefd hebben, want het oordeel over de zeer betaalbare Delhaizewijn was: “Soepel, evenwichtig en rijk in de mond met jonge aroma’s die een mooie complexiteit beloven. Zeer interessant.” De Delhaizewijn kreeg een gouden medaille.

Nieuwsblad - Delhaize-wijn van 2,5 euro herpakt met vals etiket wint gouden medaille in Frankrijk, 18 mei 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
 • #5
 • 21 mei '23
 • 10:06

Je moet gewoon drinken wat je lekker vind en geen koppijn van krijgt. En niet teveel betalen voor het merk. Onze buurman, hier in centraal Portugal, een bekende (nederlandse) wijnboer, een figuur met een beetje een exentriek uiterlijk, a la Ilja Gort, op een prachtige quinta, verkoopt zijn wijn in heel Europa, voor goed geld.
Ik vind zijn wijn niet echt lekker. Wij kopen onze wijn bij de plaatselijke loodgieter, die ook een veldje druiven heeft, we weten dat die wijn puur is, zonder enige toevoegingen, smaakt goed en we betalen een tientje voor 5 liter.

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
 • #4
 • 19 mei '23
 • 12:21

Het is al weer wat jaartjes geleden, doch... een "Casa do Por" werd bij de beoordelingscommissie van een supermarkt-proeverij als een uitstekende PORT gezien.
Zelf ook regelmatig een proefje uitgehaald: een simpele wijn in een fles met een "duur" etiket, en.. werd uitstekend beoordeeld.
Ook eens een biertest uitgehaald, wel van vrijwillige bierKENNERS: 4 tafels met ieder 3 biertjes. En de proevers dachten, dat het flesje achter het bierglas gebruikt was om dat glas te vullen. NEE DUS. De bespreking leverde rode oortjes op: hoe men een groot verschil aan kon geven tussen glas 1 en glas 3, komend uit hetzelfde pijpje bier. Er gingen nogal wat bierkenners "nat".
Het gros van de NLe ( en omgeving) consumenten zijn nog altijd etiket-drinkers.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #3
 • 18 mei '23
 • 15:11

Mag ik er ook nog op wijzen dat er soms geweldige wijnen te koop zijn voor heel weinig geld?

Bij de Lidl:
- de goedkoopste Grüner Veltliner (smaakt volgens Hubrecht Duijker 'hartig'), met een heerlijk fijn krijtig bubbeltje (vroeger 3,95 nu iets duurder); €7,50 zou een nette prijs zijn
- de Primitivo di Mandura uit Italië; een berg sappige volle rijpe bessen waar je op kunt kauwen (in wijntaal) voor iets meer dan €5; €12,95 zou zonder meer OK zijn.

Ik kan helaas geen voorbeeld uit mijn hoofd geven van €2,50 voor een topfles

Wouter Klootwijk
 • #2
 • 18 mei '23
 • 12:51

Maar heer Terlouw, door de mand vallen is onder 'wijnkenners' doodgewoon. Schaamteloos gaan ze gewoon door in het kleed dat ooit een keizer droeg.
Voorbeelden?
De beste Champagne, blind geproefd, bleek een Loirewijn (Consumentenbond). Een als goede Champagne gewaardeerde Spaanse prikwijn was ook nog eens bedorven (blindproeverij Consumentenbond).
De beste Bordeaux bij een blindproeverij met louter geoefende wijnkenners in het Amstelhotel bleek een Rioja.
Beroepsproevers (sommeliers) onder leiding van een autoritaire smaakprofessor in Apeldoorn spraken elkaar faliekant tegen in hun beschrijving van verschillende rosé's. En wie het niet eens was met de leider van de blindproeverij kreeg een uitbrander.
Nederlandse wijnproevers in Spanje: de een merkt op een 'zuurtje van citrus' te proeven. Weggehoond door een andere die meent dat er van dat zuurtje in de verste verte geen sprake is.
En terug naar het bericht hierboven. Die wijn van Delhaize kan ook echt soepel, evenwichtig en rijk in de mond hebben gelegen met jonge aroma's. Rijk in de mond zijn alle wijnen. Ook vieze.

Ton Terlouw
Ton Terlouw gepensioneerd
 • #1
 • 18 mei '23
 • 12:33

Ach alles is te koop, maar door de mand vallen is natuurlijk voor Gilbert & Guillot om diep schaamrood op de kaken te krijgen terwijl de neus flink wordt opgetrokken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.