Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashGoochelen met duurzame cijfers

Er zijn mensen die denken dat waterstof dé energiebron van de toekomst is. Het is een soort accu waar je 5 kuub aardgas in pompt en er maar 4 terugkrijgt. Hoeveel wind- en zonne-energie zou waterstof laten verdwijnen?

Twitter - Thijs ten Brinck on Twitter, 13 sep 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Eric Odinot
Eric Odinot conceptual artist
  • #1
  • 10 okt '19
  • 9:40

Beste Thijs,
naast nog wat energie uit de aarde en invloed van de maan, is de zon de grote energiebron. . Bij de conversie van zonnernergie, via windmolens etc maak je electriciteit. Mbv electriciteit produceer je weer waterstof. Bij al die conversies gaat er energie verloren. Zegt 'men'. Dat is niet echt zo. De 2e wet van de thermodynamica zegt immers dat energie niet verloren gaat. Nou wat dan wel? het enige dat er verloren gaat is de "kwaliteit" van energie. Het moeilijke woord daarvoor heet exergie dat je het best kunt vertalen als 'benutbaarheid'. Bij iedere conversie neemt alleen de benutbaarheid van energie neemt dus af; niet de hoeveelheid. Simpel voorbeeld is dit: met dezelfde 'hoeveelheid'energie in vorm van electricteit kun je een lift naar de 2e verdieping krijgen, met dezelfde hoeveelheid energie in de vorm van electriciteit wel tot de 7e verdieping. Voila. Zonlicht, olie, kolen en gas hebben een hoge kwaliteit (benutbaarheid) die je dus iedere keer kunt omzetten richting een lagere benutbaarheid. Uiteindelijk gaat de exergie van emnergie verloren. Tot .... er warmte overblijft. Het CO2-dingetje is dat (o.m.) CO2 die warmte (min of meer) terugkaatst. Om daar weer een voorbeeld bij te geven: water(damp) in de atmosfeer slaat ook warmte op. De energie ervan zie je bijvoorbeeld terugkomen in meer orkanen en dergelijke. waar het per saldo om gaat is evenwicht. Dat evenwicht is fragiel. Als je daar aan gaat zitten peuteren, en dat doen we op grote schaal, dan krijg je problemen. Dat probleem los je niet op door allemaal aan de waterstof te gaan. Theoretisch is het handig omdat je energie nou eenmaal moeilijk kan opslaan. Maar in de praktijk zul je zo'n watersof infrastructuur eerst moeten maken ... waarbij weer CO2 wordt uitgestoten.
Eric

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.