3
Fotocredits: 'Protestactie tegen glyfosaat', Global Justice Now

FlashGlyfosaat moet mogen

Oostenrijk wilde het gebruik van glyfosaat volledig verbieden. Maar het mag niet van de EU, waar het land lid van is. De Europese Commissie vindt het geen goed EU omdat glyfosaat juist nog een tijdje mag in de EU. Oostenrijk zet binnen de EU de hoogste aandelen biologische levensmiddelen om. Geen glyfosaat past daarom wellicht best bij het land. Maar dan had het beter alleen biologische landbouw kunnen toestaan. Dan valt glyfosaat vanzelf buiten de boot.

Boerenbusiness - Oostenrijk mag glyfosaat niet verbieden - Nieuws Gewasbescherming, 19 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #3
  • 20 aug '20
  • 21:03

#2 Piet, dat klopt vaak is het slikken of stikken. Bij kortdurende pacht van 1 jaar zijn deze eisen snel in te voeren. Bij langjarige cq reguliere pacht kan dat ook echter pas bij vernieuwing en hangt het af van de wijze waarop dat is afgesproken. Deze vorm neemt procentueel wel steeds verder af.

In de meeste langjarige gevallen betreft het grootgrond bezitters zoals ASR, staatsbosbeheer ed welke ook een relatie hebben te onderhouden met aanwezige pachters en daar is nog wat mogelijk.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 20 aug '20
  • 12:49

#1 Arend. Bij pacht mogen eigenaren voorwaarden stellen. Je bent immers als boer pachter of eigenaar. Bij pacht is het toch deemoedig buigen voor de landheer.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 19 aug '20
  • 23:38

In Nederland word ook steeds meer gesproken om het glyfosfaat verbod op te nemen in de kortlopende pachtcontracten.

De Centrale Grondkamer oordeelde eerder, in een specifieke zaak, dat het glyfosaatverbod in de geliberaliseerde pachtovereenkomst met een duur van 1 jaar wél kan worden goedgekeurd itt de grondkamer. De Centrale Grondkamer vindt dat het verbod de pachter “niet buitensporig” beperkt in zijn bedrijfsvoering, dit mis wel afhankelijk van overige voorwaarden en omstandigheden. Het beding de pachtgrond onkruidvrij houden zal bijvoorbeeld anders ingestoken moeten worden.

Het is geen totaalverbod zoals Oostenrijk, maar kan wel invloed hebben op nieuwe voorwaarden/pachtcontrcten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.