1
Fotocredits: 'Groene knolamaniet', Wikimedia

Flash‘Gifbom’ gedijt op stikstofgrond

Dit jaar belandden al 17 mensen in het ziekenhuis met een paddenstoelenvergiftiging. Dat zou wel eens samen kunnen hangen met het steeds vaker opduiken van de groene knolamaniet, de meest gevreesde zwam ter wereld. Hij lijkt wel wat op de eetbare weidechampignon. In het Engels heet de groene knolamaniet death cap, en dat is niet voor niets.
Dit jaar is de paddenstoel al ruim 900 keer gesignaleerd, een paar jaar terug was dat nog zo'n 50 à 300 keer per jaar. De gifbom blijkt het uitstekend naar zijn zin te hebben in de steeds voedselrijkere zandgronden van ons land. Waar de meeste paddenstoelen het voor gezien houden als de grond ze te rijk onder de voeten wordt, gedijt de groene knolamaniet uitstekend bij de stikstofdepositie in ons land.

Topics - De meest gevreesde zwam ter wereld rukt op, ook in Nederland | Topics, 25 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 25 nov '21
  • 17:29

Hier het artikel in Trouw . Lees en huiver. Na een smakelijk hapje gebeurt er dit:
"Het begint met heftig braken en diarree, maar op zijn vroegst pas na een uur of zes na consumptie, zegt Henneke Mulder-Spijkerboer, bioloog en wetenschappelijk medewerker bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht. Daarna lijkt de patiënt soms weer op te knappen, maar dan begint de echte ellende pas. Amatoxinen tasten de eiwitproductie van cellen aan waardoor ze afsterven. Cellen in de lever zijn daar gevoelig voor: je lever gaat kapot en ook de nieren kunnen beschadigd raken. Een effectief tegengif is er niet, al kan de stof silibinine de cellen tegen de amatoxinen beschermen. Dat wordt bij een groene knolamanietvergiftiging dan ook toegediend. Mulder-Spijkerboer: “Maar als iemand echt een grote hoeveelheid heeft gegeten, dan wil dat niet zeggen dat diegene het ook redt.”"
En dat dankzij de (vermeende?) stikstofdepositie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.