0
Fotocredits: ‘Gezonde voeding’, Fotoshop Tofs

Flash Dagelijkse KostGezond eten minder duurder

In 2023 steeg ongezonde voeding harder in prijs dan gezonde voeding. Bekeken over de afgelopen 3 jaar was dat ook zo. De gemiddelde prijsstijging van alle voedingsmiddelen, dus ook de gezonde, was 24,3% over de afgelopen 3 jaar, dat meldt de Volkskrant.

Er zijn grote verschillen tussen productcategorieën te zien als je kijkt naar de prijsstijging in de afgelopen 3 jaar. De hogere prijzen voor verse groente (+13,8%) en fruit (+10,2%) blijven achter bij bijvoorbeeld suiker (+48,7%), chips (+31,7%) of boter (+26,9%). Vooral suiker springt eruit en is de hoogte stijger qua prijs.

Andersom kan het ook: gezonde producten stegen soms harder in prijs dan ongezonde producten.Van de gezonde producten stegen eieren (35,6%) en kaas en kwark (34,9%) het hardst in prijs. Van de ongezonde producten stegen chocolade (20,6%) en pizza en quiche (13,4%) het minst hard in prijs.

Wat je ook koopt, de voedselinflatie hakt er dus flink in, maar groente en fruit zijn minder duur geworden. CBS-cijfers laten zien dat een gemiddeld huishouden vorig jaar 13,1% van het geld uitgaf aan eten en drinken. In 2019 was dit nog 12,8%.

de Volkskrant - Gezondere maaltijd in 2023 niet significant duurder geworden dan ongezonde maaltijd, 15 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.