8

FlashGezond eten helpt niet meer

Vandaag vertelde de baas van de WHO dat je gezond moet eten, geen alcohol drinken en thuis flink moet bewegen als je geen last wilt krijgen van Covid-19 verschijnselen. Emeritus voedingsprofessor Katan denkt daar anders over. Logisch, want als je nu nog gezond en weerbaar tegen SARS-CoV-2 moet worden, dan helpt het niet meer.

Twitter - Martijn Katan on Twitter, 20 mrt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #8
  • 20 mrt '20
  • 22:36

'Vandaag vertelde de baas van de WHO dat je gezond moet eten en thuis moet bewegen als je geen last wilt krijgen van Covid-19 verschijnselen.'

Maar dát heeft de baas van de WHO niet gezegd en is hier enigszins uit z'n verband gerukt.
En dan heeft Katan het ineens alleen over 'voeding, vitamines of mineralen' die niet helpen.

WHO:
'De Director General benadrukte het belang van gezond eten, leven en bewegen in de strijd tegen het virus.'

Algemeen (1000+ google hits).
Je bent extra vatbaar voor infecties als je oververmoeid bent, slecht eet, te weinig slaapt, onvoldoende beweegt, stress, geldt ook voor andere infecties.

Runner's World.
De immuniteit van een groep afgetrainde 65+ loopsters werd vergeleken met die van een controlegroep van dezelfde leeftijd, met overgewicht en weinig lichaamsbeweging.
Bij de meting van de T-celfunctie en de natuurlijke-afweercelfunctie (twee indicatoren van immuniteit) bleek dat beide type cellen 50 tot 55 procent beter functioneerden bij de fitte groep dan bij de niet-fitte groep. Maar overdrijven kan weer een averechts effect hebben.

Volkskrant.
Volg een paar maanden lang een groep recreatiesporters en een aantal bankzitters en houd in de herfst en winter bij hoe vaak ze verkouden worden. Dan blijkt dat de inactievelingen twee keer zo vaak ziek zijn als de sporters.

Jaap van Dissel:
Regelmatig bewegen helpt om ziekteverwekkers te bestrijden, zegt infectioloog Jaap van Dissel, hoogleraar interne geneeskunde aan het Leidse LUMC. Maar die betere weerstand heeft volgens hem niet alleen met het immuunsysteem te maken. De theorie is dat veel bewegen de immuuncellen uit hun schuilplaats haalt en dat die cellen ook nog eens sneller door het lichaam gaan bewegen. Zo zou een scherpere controle ontstaan op binnendringers.

Door te bewegen, verbeteren tal van lichaamsfuncties, zegt hij, en dat kan nét uitmaken of je ziek wordt of niet. Zo ventileren je longen beter als je regelmatig sport en kan het neusslijmvlies de binnenkomende lucht beter bevochtigen. En: wie regelmatig sport, rookt vast minder en eet gezonder en ook dat speelt een rol.

Ik.
Dit lezende verwacht ik dat een virus harder toeslaat in een lichaam dat door ongezonde leefstijl, al of niet tijdelijk, verzwakt is. Daarom loop ik dagelijks een uur, soms langer, tegenwoordig in slalom om anderen royaal te ontwijken.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #7
  • 20 mrt '20
  • 22:51

Joep, luister hier nog eens naar Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, DG van de WHO.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #6
  • 20 mrt '20
  • 23:26

Dick, vanaf 10:00 minuten, is ook wat ik aangehaald heb.
'in de strijd tegen het virus' is iets anders dan 'geen last krijgen van het Covid-19 virus'. Dit laatste gaat veel te ver, was het maar waar!

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Roland Nijs
Roland Nijs Drogredeneringen Opruimingsdienst (DOD)
  • #4
  • 21 mrt '20
  • 8:01

Positieve discussie. Ik prijs me gelukkig dat ik een hondje heb. Daarmee kun je zelfs bij een lockdown naar buiten een luchtje scheppen. Goede investering.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.