11
Fotocredits: '3D-printed cheesecake using edible food inks, including peanut butter, Nutella, and strawberry jam', Jonathan Blutinger/Columbia Engineering

FlashGeprinte toetjes zijn lekkerder

Wetenschappers brengen 3D geprint voedsel naar een nieuw niveau. Tot nu toe ervoeren mensen geprint voedsel als minder smakelijk of taai, zoals de printbiefstuk. Maar 'bak' je de ingrediënten tegelijkertijd met een laser, dan krijg je een hele andere ervaring.

Smaakflitsen zoals Willy Wonka's driegangenkauwgom: een in laagjes geprinte cheesecake geeft een "gelaagde smaak die je in verschillende golven raakt", zo omschrijven de onderzoekers hun product zelf. Dat komt door het ter plekke koken met behulp van een laser.

Door het laserkoken en 3D-voedselprinten te combineren zouden chefs smaken en texturen op millimeterschaal kunnen lokaliseren en zo nieuwe voedselervaringen aanboren. Het biedt ook kansen voor mensen met eetstoornissen, moeilijkheden of die voedselbewust zijn: je kunt elk klein stukje dat je print personaliseren en ingrediënten produceren met een nauwkeurig afgesteld aantal calorieën en voedingsstoffen.

Het maakt de veganistische cheesecake niet perse gezonder. Die is gemaakt met 7 ingrediënten uit de supermarkt: op basis van crackers, banaan, aardbeienjam, kersensaus, glazuur, pindakaas en hazelnootpasta. Bewerkt voedsel van bewerkt voedsel dus. Zou jij het eten?

CNN - Researchers 3D printed this cheesecake | CNN, 24 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #11
  • 26 mrt '23
  • 12:43

#8 Dick, volkomen eens. Nieuwe smaken, zelfs andere producten zijn daardoor mogelijk. Even niet op de gezondheid letten, want daar heeft de voedingsindustrie moeite mee.

Astrid Spijkers
  • #10
  • 26 mrt '23
  • 11:59

Nou is chips niet gezond te noemen Dick, maar zou jij liever kunstamtig gefabriceerd willen dan meuk die wel met echte ingrediënten gemaakt wordt??

Geef mij dan maar het echte werk wat ongezond is, dan heb ik ook echte smaak ipv kunstmatige die mij er nog meer van zou kunnen laten eten.

Wouter Klootwijk
  • #9
  • 26 mrt '23
  • 11:09

Dick Veerman provoceert en/of laat met zijn 'innovatie' van geribbelde chips zien dat er werkelijk niets te melden valt op gebied van waarlijk nieuwe vindingen in de levensmiddelentechnologie.

NB. Geribbelde chips zijn al meer dan 40 jaar op de markt. Amazon en Bol.com verkopen geribbelde messen om zelf thuis ribbelchips te snijden. Tip: niet doen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #8
  • 26 mrt '23
  • 10:59

#5, #1, van de combinatie laser/print wordt beweerd dat het lekkerder is dan het origineel.
Waarom vinden jullie dat geen argument.

Geribbelde chips en betere kraak zijn wat mij betreft toch echt innovaties.

Astrid Spijkers
  • #7
  • 26 mrt '23
  • 8:48

Allemaal voor als wij straks een chip in het hoofd hebben waardoor we allemaal thuis kunnen werken, machines enz waar nog wel mensen voor nodig zijn op afstand besturen, de voedselreplicator dichtbij, eventuele boodschappen online bestellen, iedereen in de stad samengepropt, schone lucht want wij, de burger vervuilt niet meer, muren rond de steden zodat het wild buiten blijft in de natuur........een zeer utopische gedachte voor al deze 'weldoeners'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.