1
Fotocredits: 'Geld', pixabay.com

FlashGeld helpt armere mensen afvallen

Alles is te koop. Ook gewichtsverlies? Jazeker. Dat laat een nieuwe studie zien onder 668 mannen en vrouwen met obesitas en een laag inkomen.

Als je wilt dat mensen op de korte termijn afvallen, moet je ze gratis hulpmiddelen geven om af te vallen (zoals een gewichtsverliesprogramma en een voedingsdagboek) én je moet ze geld geven voor het verliezen van minimaal 5% van hun lichaamsgewicht. Voor effecten op de langere termijn werkt het beter om mensen de hulpmiddelen (denk aan een springtouw, stepper of sportschoenen) te geven én geld als ze doelen halen.

Doelen zijn bijvoorbeeld 3 keer per week het eigen lichaamsgewicht wegen, of 75 minuten per week sporten. Hoewel wat minder goed, maar bepaald niet slecht, werkt ook het aanbieden van alleen de gratis hulpmiddelen.

Armere mensen worden doorgaans gezien als de grootste probleemgroep. Geld blijkt hen - volgens dit onderzoek tenminste - juist prima te motiveren. Misschien geldt het mechanisme minder voor rijke mensen. Eén geluk: die zijn minder vaak te dik.

medicalXpress - Financial incentives boost weight-loss programs, 7 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ilse Reus
Ilse Reus Redactie Foodlog
  • #1
  • 7 dec '22
  • 14:33

Financiële hulp voor het kopen van gezonde voedingsmiddelen heeft ook nog een positief effect op het verminderen van cognitieve achteruitgang bij arme ouderen.

Een recent gepubliceerde studie toont aan dat oudere gebruikers van het Amerikaans voedselbonnen-systeem (SNAPs) 2 jaar minder cognitieve achteruitgang ervaarden dan niet-gebruikers.

Bij CNN gaf co-auteur Zeki Al Hazzouri 'minder financiële stress' als mogelijke verklaring voor het resultaat. “Als je dit extra geld hebt om aan voedsel te besteden, komt er weer een hoop geld vrij dat je voor iets anders kunt gebruiken. Vermindering van de financiële druk zou ook kunnen helpen bij de hersenfunctie, want we hebben aangetoond dat als je je financieel gestrest voelt, dit de hersenen beïnvloedt.” zei hij.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.