0
Fotocredits: 'Milk', pixabay

FlashGeen plantaardige dranken in het EU-schoolprogramma

Het budget voor de EU-schoolregeling moet omhoog. Fruit, groenten en zuivelproducten moeten onbewerkt, biologisch en lokaal geproduceerd zijn. Dat wil het Europees Parlement.

Plantaardige dranken vallen nadrukkelijk buiten het voorstel.

De Roemeense politica Carmen Avram is verantwoordelijk voor het opstellen van het parlementsrapport. Ze riep tijdens de vergadering de Europese Commissie op om het al vastgestelde budget wegens de inflatie te verhogen. "Als het om kinderen gaat, is er geen ruimte om te besparen".

Volgens het voorstel moeten fruit, groenten en zuivelproducten onbewerkt, biologisch en lokaal geproduceerd zijn om beter aan te sluiten bij het EU-beleid. Producten die toegevoegde suikers, vetten, zouten en zoetstoffen bevatten zouden niet moeten worden toegestaan. Plantaardige dranken zijn niet opgenomen, wel zette Avram de deur op een kier: "kinderen met voedselbeperkingen moeten een alternatief kunnen krijgen". Ook daarom zou het budget omhoog moeten.

Voorafgaand aan de vergadering lobbyden voor- en tegenstanders over de opname van plantaardige dranken. ProVeg, een organisatie die zich inzet voor plantaardige voeding, voerde campagne voor de opname. Samen met meer dan 30 vertegenwoordigers van ngo's en het bedrijfsleven riepen ze het Parlement op om plantaardige melkalternatieven op te nemen. De ngo is dan ook teleurgesteld en bestempelt de stemming als gemiste kans. Het heeft gevolgen voor zo'n 20 miljoen Europese kinderen, aldus de organisatie. Ze richten hun pijlen nu op de EC, die aan een nieuw voorstel gaat werken. De European Dairy Organisation verwelkomt de goedkeuring van het rapport.

Just a moment..., 26 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.