2
Fotocredits: 'Shell logo', Shell

FlashGeen oorlog zonder benzine en diesel

De temperatuur rond de conflicterende invloedssferen van de Nato en die van Rusland in Oekraïne loopt snel op. President Poetin van Rusland heeft zijn militaire macht rond het buurland nu volledig in stelling gebracht en zou bereid zijn om een oorlog te riskeren. Als die losbarst, zit de EU in no time met grote energietekorten. Dat zal de nu al historisch hoge inflatie nog veel verder aanjagen. Niet alleen ons dagelijkse eten zal veel duurder worden; alle aspecten van ons hele leven zullen geraakt worden. Vroeger wisten politieke leiders dat je geen oorlog kunt beginnen zonder benzine en diesel; tanks en vliegtuigen zijn nog altijd fossiel. Misschien rekent Poetin erop dat zulke heldere geesten nog altijd bestaan in de EU en wil hij toch geen oorlog. Wel loopt de koers van Shell op.

Volgens de Volkskrant kan het nog meevallen. De Frankfurter Allgemeine signaleert Poetins oorlogszin. Den Haag adviseert landgenoten in Oekraïne terug te komen naar Nederland.

FAZ - Drohender Angriff auf die Ukraine: Russland ist bereit für einen Krieg, 12 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 14 feb '22
  • 9:38

#1 ja, klopt. Lees ook dit eens het westen bedrijft in de oekrainecrisis vooral propaganda . Maar toch is het risico op een inval hoog, er staan 130.000 man aan de grens, wat doen die daar, en ze kunnen zo 'binnen' gaan. Echter (mijn inschatting), gaat Poetin met zwaar materieel de grens over als het weer niet-vriezend is? De komende dagen wordt het in Oekraine ruim boven nul, voor tanks ed risico om zich te 'embourber', in de modder te werken. In het verleden werden dat soort oorlogen op vast gevroren grond gevoerd (Ardennenoffensief bijvoorbeeld), of als het flink droog was geworden (Barbarossa). Nu komt het seizoen van de blubber eraan.....tenzij er later in februari nog een diepvriesinval komt. Februari heeft dat soort streken. Normaal vriest het in Oekraine in februari flink.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 12 feb '22
  • 19:14

Opvallend is dat in het westen de angst voor een Russische invasie van Oekraine velen malen groter is, terwijl ze in Oekraine vrij kalm zijn. Als een Russische inval nabij is zou je verwachten dat ze in Oekraïne onrustig zouden zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.