Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashGates wil van kunstmest af

Eind 19e eeuw werd de kunstmest uitgevonden. Boeren gebruiken het al zo'n 100 jaar. Oogsten gingen enkele malen over de kop. Dankzij kunstmest in de vorm van stikstof kon de wereldbevolking in korte tijd uitgroeien tot 7,7 miljard mensen. Maar het spul is te schaars en duur in Afrika. Kan het zonder? Volgens velen niet. Bill en Melinda Gates steunen initiatieven in Afrika om te onderzoeken of de wortels van plantjes zelf uit de lucht de stikstof kunnen vangen die ze nodig hebben om te groeien.

Alliance for Science - Cornell - Ancient trait may hold key to agriculture?s future - Alliance for Science, 21 mei 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 27 mei '19
  • 12:22

Stikstofkunstmest is pas in 1908 uitgevonden door Fritz Haber. Het is al lang bekend dat wortels van sommige planten (o.a. vlinderbloemigen) in symbiose met bacteriƫn stikstof uit de lucht kunnen omzetten in reactieve, voor de plant bruikbare stikstof. Het team van Ken Giller (WUR) heeft daar veel onderzoek aan gedaan in Afrika.
Het nieuwe zit in het inbouwen van de betrokken genen in planten die zulke genen niet hebben of zijn verloren. Als dat lukt, hoop ik niet dat het betrokken bedrijf een patent op de nieuwe variƫteit kan krijgen, want dat zou ongewenste afhankelijkheden scheppen. Hopelijk kunnen Bill & Melinda dat voorkomen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.