0
Fotocredits: 'Crangon crangon', Wikimedia

FlashGarnaal is ‘Vis van het Jaar’

Ieder jaar zet het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) met de verkiezing van de 'Vis van het jaar' een vis in de kijker. In 2022 is de 'Vis van het Jaar' alleen geen vis, maar een schaaldier: de grijze garnaal. Ook een lekkernij uit de Noordzee, en een 'culinaire topper in onze keuken en in onze horecazaken', zei Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits.

Er zit nog een eigenaardigheidje aan de verkiezing: het is een soort Nederland promotie.

Het leefgebied van de grijze garnaal strekt zich uit over de oostelijke Atlantische Oceaan. Het grootste deel van de Noordzeegarnalen wordt gevangen in de kustgebieden voor België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De professionele Belgische vissersvloot, die uit 65 actieve vissersvaartuigen bestaat, telt ongeveer 30 vaartuigen die uitgerust zijn om op garnalen te vissen.

Maar volgens de Belgische garnaalvissers zelf, is de garnaalvisserij "op sterven na dood". Het zijn Nederlandse schepen die de bulk van de grijze garnalen uit de Belgische wateren vissen. Nog maar 6 garnaalvissers vissen in de Belgische kustwateren met hun traditionele kleine vaartuigen. "België laat zijn kust leegroven door de noorderburen." Dat klopt, erkent Hans Polet, visserij-expert bij het Vlaamse Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Veel van de grotere eurokotters zijn in Nederlandse handen gekomen.

VILT - Grijze garnaal uitgeroepen tot 'Vis van het jaar 2022', 31 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.