0
Fotocredits: 'On the Way to PlanetProof', Eric de Lijster

FlashFrieslandCampina liet PlanetProof-boeren onterecht vallen

Zuivelconcern FrieslandCampina moet met terugwerkende kracht de PlanetProof-opslag betalen aan in ieder geval 12 van de 33 Twentse melkveehouders die in 2021 van FrieslandCampina 'om logistieke overwegingen' ineens geen PlanetProof-melk meer mochten leveren. Zij claimen een bedrag van zo'n €180.000.

Omdat er in 2021 meer PlanetProof-melk binnenkwam dan het bedrijf in de markt kon wegzetten, beëindigde RFC de aanvullende contracten die het bedrijf in 2018 nog had gesloten.

Onterecht, oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in de rechtszaak die 12 van de 33 melkveehouders hadden aangespannen. De melk voldeed immers nog steeds aan de eisen van het keurmerk. RFC had de tegenvallende afzet "kunnen en moeten verdelen over de ruim 700 melkveehouders" die PlanetProof-melk leverden. Daar ben je immer een coöperatie voor, zegt de rechtbank. Volgens de advocaten van het twaalftal zou het "in de coöperatieve gedachte passen" als RFC alle 33 boeren tegemoet zou komen. Dat zou voor het zuivelbedrijf een aderlating van enkele tonnen betekenen, schat advocaat Jurgen Braspenning.

PlanetProof bestaat 5 jaar en zette voor de gelegenheid de met het label bereikte resultaten op een rij. Het logo claimt een naamsbekendheid van 51% onder Nederlandse consumenten. De afzet van de door het logo gecertificeerde bedrijven zit echter voornamelijk in het buitenland.

infographic planetproof 5 jaar

Boerderij - FrieslandCampina diep door het stof in zaak PlanetProof-melk - Boerderij, 3 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.