47
Fotocredits: Louise Fresco, gefotografeerd door Jeroen Oerlemans

FlashFresco: ‘stikstofprobleem is een politieke keuze’

Dat verklaarde de in Nederland bekende Louise Fresco, oud voorzitter van de Wageningse Universiteit en gewaardeerd columnist van de Nederlandse kwaliteitskrant NRC op de Vlaamse TV. "Als bioloog-ecoloog-landbouwkundige zou ik zeggen dat ecosystemen altijd aan het veranderen zijn. Wij (in Vlaanderen en Nederland) hebben besloten dat droge gebieden - de Kempen hier of Brabant bij ons - dat dat kwetsbare gebieden zijn omdat daar een aantal soorten last hebben van stikstof. Bij ons betekent ‘instandhouding’ dat we die stikstof niet willen hebben.”

Vlaanderen en Nederland problematiseren stikstof, zegt Fresco. Dat is “een politieke keuze. Europa zegt niks over stikstof.” Op de vraag of het dan onzin is, antwoordt Fresco rolvast dat het een keuze is die gelegitimeerd is omdat het een politiek gedragen keuze is. In Nederland zei de aan de Utrechtse universiteit werkzame Duitse jurist Chris Backus nagenoeg hetzelfde.

Twitter - De Afspraak on Twitter, 8 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Barbara Habekotté
  • #47
  • 14 mrt '23
  • 8:41

#46 Dank je Frank Eric. Het is heel ingewikkeld om echt goed inzicht te krijgen in het geheel van natuur, landbouw, stikstof ea nutriënten, bodem, water, verdroging, klimaatverandering. In de eerste plaats kennis over de processen, maar dan ook nog politiek, beleid en juridische aspecten !

Er zijn niet veel mensen die het geheel overzien.
Daarom zijn er heel veel tegenstrijdige berichten.

Die paar zinnen van Louise Fresco zeggen me ook niet veel. Ik ben meer geïnteresseerd in een goed onderbouwd artikel van haar hier op foodlog over deze onderwerpen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #46
  • 14 mrt '23
  • 8:01

#45 Barbara, in hoofdstuk 52 gaat het over de Staat Van Instandhouding, oftewel de SVI, van de natuurgebieden. Die schijnen voor Nederland overwegend 'gunstig' (FV) te zijn, afgezien van een paar gebieden, oa Nico Gerrits kwam daarmee; terwijl ik steeds hoor dat het met de natuur in Nl slecht of beroerd gaat: vermesting, verzuring, verdroging. Volgens Willem Brok (ik roep hem maar niet aan, hij is met zijn tuin bezig) staat de natuur in een aantal gebieden zelfs op 'omvallen'.
In Belgie schijnen de SVI's slechter te zijn.
Voor Fresco is dit allemaal omdat het zo is, zie #40 .

Barbara Habekotté
  • #45
  • 13 mrt '23
  • 22:06

Jur, ik vond deze site van de eu over oa toezicht en rapportage van habitattypen en soorten in de verschillende lidstaten. Wellicht kun je hier vinden wat je zoekt.
F.A.Q. - Environment - European Commission

Barbara Habekotté
  • #44
  • 13 mrt '23
  • 22:03

#41 Jur, ik heb even gezocht en vond deze site van de eu over Natura2000 gebieden oa met toelichting over toezicht en rapportage van habitattypen en soorten.

[url=http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/faq_nl.htm#7-0]F.A.Q. - Environment - European Commission[/

Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #43
  • 13 mrt '23
  • 21:05

#41 Jur, stikstof is altijd al een politiek instrument geweest om de veehouderij in te perken. Helaas hoorde handhaving en fraudebestendig wetgeving niet tot de hulpmiddelen. Daarom hebben we nu al zo lang last van dit zeer vervuilende veehouderij dossier. Zowel waterhuishouding als stikstof vervuiling en luchtvervuiling met methaan en fijnstof worden extreem beïnvloedt door de veehouderij in Nederland.

Als je als agrarische sector zo lang uitstel gekregen hebt ga je dat uitstel als een recht zien. Maar de rest van Nederland heeft ook rechten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.