10
Fotocredits: 'Cote de boeuf BBQ', pixabay

FlashFresco spreekt: zonder vlees gaat het niet

Louise Fresco, voorzitter van Wageningen Universiteit, hield in Londen een lezing voor 650 captains (M/V) of industry. Over voedsel. Het is goed om minder vlees te eten, zei ze, maar het niet helemaal weg te laten. Bij een zo duurzaam mogelijke wereld hoort vlees. Dat is niet zomaar een mening. Insiders weten: die wijsheid werd voor Wageningen berekend door professor Imke de Boer en haar team.

FoodNavigator - ?Meat is part of a sustainable world?: Professor Louise Fresco, 25 feb 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Martinus Kroon
Martinus Kroon Land- en tuinbouw
  • #10
  • 28 feb '20
  • 10:20

#9 Frank Eric, Grasland bouwt heel lang de OS op. Dit kan wel 100 jaar duren, en dat is behoorlijk veel. Heb er niet alle verstand van, maar de groei op vers gescheurd grasland is ongekend. Mevr Fresco heeft het hier dan ook over Pampa's en stukken droog land (geen veen weide).

In het stuk staat ook duidelijk dat weide goed OS opslaat, vaak meer dan bos.

De Veen weide fikt OS op door de verlaagde grondwater stand, begrijp dus niet wat je hiermee bedoeld. Zodra je hier een moeras van maakt en het riet laat zuurstofloos opslaat bouwt het extreem snel op.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #9
  • 27 feb '20
  • 21:41

#8, Martinus, oa dit . CO2-vastlegging in de bodem komt uiteindelijk neer, in het beste geval, op een evenwichtssituatie: net zoveel in als uit. Je moet dan die situatie wel in stand houden, wat extra inspanning kan vragen. Alleen veenweides gaan 'vanzelf' verder met vastlegging, maar wie wil dat nog? En een jong bos.
In ieder geval is het 'by far not enough' om de CO2, die wij massaal uitstoten, ook maar bij benadering weg te krijgen.
Snap dus niet dat ze zoiets kan beweren. Ik vond de rest van het artikel ook rammelen.
Volgens mij wilde ze waarschuwen, dat het massaal niet-vlees-eten bepaalde, niet doordachte, consequenties kan hebben, ondanks dat veganisten bijvoorbeeld allang bewezen hebben dat het kan. Daar kan ik mij dan weer wel in vinden.

Martinus Kroon
Martinus Kroon Land- en tuinbouw
  • #8
  • 26 feb '20
  • 23:43

#6 Frank Eric, waarom gooi je die van grasland en CO2 opslag zo makkelijk weg? Om Louise Fresco tegen te spreken wil ik graag een linkje naar jouw bewijs.

Onze landbouwhuisdieren hebben wij voor een duurzame en efficiƫnte landbouw hard nodig, tenminste het gene wat daarachter uit komt. Zonder dierlijke mest geen gezonde bodem. Dat red je niet met bokashi van slootafval (en dat komt het dichste bij).

Ik zou ook elke veganist willen oproepen geen biologisch product te kopen. Dit bevat dierlijke grondstoffen.

Maria Janssens
Maria Janssens Eindtijd deskundige
  • #7
  • 26 feb '20
  • 23:40

Ik heb jaren geprobeerd zonder, maar moet helaas de opmerking van mevrouw Fresco beamen. Heb zelfs spijt dat ik niet eerder weer begonnen ben met vlees eten.
Vlees van gezonde dieren, die een goed leven hebben gehad en op een nette manier vermoord, meer kun je er niet van maken.
Sorry, de mens zal nooit zoiets als een onschuldig hertje worden ;)

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #6
  • 26 feb '20
  • 22:30

Er staat complete onzin van haar in dat FoodNavigator-artikel: "We now know that grasslands are the best possible way to capture carbon and leave it in the soil: a permanent way of capturing CO2".
Dream on, zou ik zeggen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.