0
Fotocredits: 'Label Rouge kip', Open Food Facts

FlashFransen ruilen hele eigen kip in voor buitenlandse poot

Fransen eten gemiddeld 15 kippen per persoon per jaar. Daarmee zijn ze Europees kampioen, voor de Duitsers en de Spanjaarden. Zo'n 28 kilo kippenvlees verstouwde de gemiddelde Fransman afgelopen jaar. Maar onder de toename van 5% meer kippenvleesverkopen, zelfs in tijden van grote inflatie, gaat een opvallende verandering in aankoopgedrag schuil.

Kip is nog altijd de goedkoopste vleessoort, goedkoper dan varkensvlees en veel goedkoper dan rundvlees. Maar ook de prijs van kippenvlees steeg het afgelopen jaar fors, met 18%.

Slachtoffer van deze verschuiving is de hele kip. En dan vooral de 'sjieke' kippen met een keurmerk zoals Label Rouge of biologisch. Voorheen lieten de Fransen zich voorstaan op een 'goede' kip op tafel, waarmee ze trots opvolging gaven aan hun 17e koning Henri IV, le bon roi, die zijn onderdanen iedere week een 'poule au pot' beloofde. Vorig jaar vielen de verkopen van biologische kippen met 25% en van Label Rouge-kippen met 9% terug. Dit jaar is dat niet anders.

In plaats van een hele kip kopen de Fransen een stukje kip. De kippenbout is momenteel het meest populaire stukje kip. Voor €5 à €7 de kilo is een kippenpoot aanmerkelijk voordeliger dan het kipfileetje, dat zo'n €10 à €12 kost.

Ook maken de Fransen zich minder druk over de herkomst van de kip. Kochten 9 van de 10 Fransen voorheen bij voorkeur kip met een Franse vlag, nu gaat het vooral om de goedkoopste. Er wordt dan ook flink meer kip geïmporteerd: in 2022 kwam één op de 2 kippen uit Brazilië, Thailand of - vooral - uit Oekraïne. In de jaren '90 was nog maar 10% van de Franse kippen importkip.

FranceTVinfo - Alimentation : avec 15 poulets par personne en 2022, les Français sont les premiers consommateurs en Europe, 24 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.