1
Fotocredits: Advertentie McDonald's, Foodwatch

Flash Dagelijkse KostFranse frietjes niet zo natuurlijk als McDonald’s beweert

Frietjes van McDonald's bevatten heus meer dan alleen aardappels en zout. Toch beweerde de fastfoodgigant anders in een paginagrote advertentie in de Volkskrant. Voedselwaakhond Foodwatch stapte naar de Reclame Code Commissie en kreeg gelijk.

"De Franse Frietjes van McDonald's worden gemaakt van de allerlekkerste aardappelen, voornamelijk van Nederlandse bodem. En aan die aardappelen wordt verder helemaal niets toegevoegd... behalve een snufje zout. En door jou een burger, Milk Shake en McDonald's Fritessaus.", valt er te lezen in de advertentie. Maar als je de ingrediëntenlijst op de website bekijkt zie je dat de frietjes ook dinatriumdifosfaat, dextrose en verschillende plantaardige oliën bevatten. Dat alles om de frietjes zo lang mogelijk houdbaar te houden.

“Niets mis met een frietje op zijn tijd”, zegt Foodwatch. “Maar consumenten worden misleid omdat de frietjes veel natuurlijker worden voorgesteld dan ze in werkelijkheid zijn.” McDonald's beriep zich op het feit dat het niet verplicht is om in een advertentie alle ingrediënten op te noemen, maar daar had de Reclame Code Commissie geen oor naar.

Foodwatch eist nu onmiddellijke en openbare rectificatie van McDonald's. Dit was namelijk niet de eerste keer dat McDonald's op het matje werd geroepen. In de afgelopen jaren is McDonald’s al negen keer eerder teruggefloten door de Reclame Code Commissie. Onder andere door het gebruik van populaire kinderfiguren, zoals Spongebob, Batman en Wonder Woman.

Foodwatch - Foodwatch wint klacht tegen McDonald's, 19 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 19 jun '24
  • 22:47

Verbaast mij dat de siliconenolie (Dimethylpolysiloxaan, E900) tegen het schuimen, niet wordt genoemd. De stoffen die tijdens het frituren ontstaan worden ook niet genoemd. Alles ver binnen de (EFSA) grenzen dus geniet er van!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.