3
Fotocredits: 'Charolais', Pxhere

FlashFrankrijk komt 1 miljoen runderen te kort

Dol zijn de Fransen op hun steak haché. Te eten als al dan niet chique hamburger, of als gehakt in talloze bereidingen. Met die heel Franse 'draai' van los vlees en daardoor geheel eigen 'bite', maar dan wel bij voorkeur van Frans rundvlees. En daar zit hem de kneep: de Franse runderstapel is de afgelopen 5 jaar met ruim 650.000 dieren gedaald (van 7.811.000 miljoen runderen in 2016 naar 7. 160.000). Dat was het gevolg van onvoldoende concurrentiekracht van Frans rundvlees op de wereldmarkt; daarmee dreigt ook de thuismarkt slechter bediend te worden. Voor Franse veehouders is het met de stijgende kosten van voer, kunstmest en diesel niet rendabel om meer koeien te gaan houden. Willen de Fransen ook in 2030 nog steak haché van Franse origine eten, dan moeten er een miljoen runderen bij. Dé oplossing daarvoor is volgens de vleesketen eenvoudig: rundvlees moet duurder worden.

FranceTVinfo - Alimentation : le marché du steak haché d'origine France sous haute tension, 10 mei 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
mts. ten Hove
mts. ten Hove Land- en tuinbouw
  • #3
  • 11 mei '22
  • 16:25

#1 dat denk jij misschien, zalig zijn de argelozen.

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #2
  • 11 mei '22
  • 14:40

Of de melkprijs omlaag. De melkprijs is nu zo hoog dat melkkoeien (waarvan steak haché vooral wordt gemaakt, minder van luxe vleesrunderen) minder snel naar de slachterij worden gebracht in vergelijking met afgelopen jaren (dat dan weer door een te lage melkprijs). Inmiddels ligt de prijs voor een franse reform melkkoe bij ons in de regio op 4,20€/kg. In januari 2020 was dat nog 2,40€/kg.

Frank Buurman
  • #1
  • 11 mei '22
  • 11:31

De kosten van kunstmest zijn gestegen? Kwaliteitsvlees (zuivel) wordt niet bereikt met voeding op basis van kunstmest. Als de Fransen hun eigen onderscheidende vlees (en meer nog kazen) willen is dat gekoppeld aan traditionele kwaliteit.
De Franse kaasprijs is met zo'n 25% gestegen dit jaar.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.