7

FlashFlap ís juist voor kalf bij moeder

Het ziet er voor mensen die niet weten hoe de melkkoehouderij zich heeft ontwikkeld misschien gek en tegenintuïtief uit. Maar dat is nou juist wat je krijgt als je het kalf bij de moeder laat en moderne koeien hebt. Geloof je het niet? Lees daarover wat de biologische en zeer bewust boerende melkveehouder Boy Griffioen van boerderij De Groene Griffioen net onder de rook van Amsterdam te zeggen heeft.

Twitter - Anura ? on Twitter, 24 aug 2021
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
 • #7
 • 26 aug '21
 • 11:29

ej van Ginkel klopt, en dus op enkele kalfjes bij de koe bedrijven om ze te spenen. Nogal wrang dat juist die pioniers nu keihard aangepakt worden door dierwelzijnsorganisaties. Die bedrijven zouden juist de steun moeten krijgen en een extra onderzoeksteam om het uit te werken van die organisaties. Het zijn in NL denk ik hooguit 20 bedrijven die kalfjes tussen de melkkoein houden. En bij mijn weten worden zij nauwelijks onderzocht.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
 • #6
 • 26 aug '21
 • 11:21

Het lijkt mij ook heel onnatuurlijk dat kinderen een groot deel van hun jonge leeftijd worden opgesloten in bedompte klaslokalen om lesstof tot zich te nemen die totaal niet aansluit bij de belevingswereld om ze klaar te stomen voor een leven die steeds verder afstaat van het natuurlijk functioneren van onze soort op deze aarde.
Als we zo begaan zijn met het ongerept functioneren van de andere levensvormen op deze planeet mogen we dat ons nageslacht niet onthouden, sterker nog het zou na een relatief korte heftige reset het leven op aarde structureel ten goede komen.

(heerlijk zulke principiële berichten lozen zonder je druk te maken over praktijk en haalbaar/wenselijheid.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
 • #5
 • 26 aug '21
 • 11:12

#4 Sorry dan heb ik wat te globaal over het stukje hierboven heen gekeken.
Itt wat Roos V beweert worden neusflappen maar sporadisch gebruikt en dan vooral bij koeien die op (bijna) volwassen leeftijd nog steeds zooggedrag vertonen.
Ik schat zo in dat als kalveren meer bij de moeder gehouden worden dat het gebruik van de flappen toe gaat nemen, ze lijken mij ook heel comfortabel bij het grazen in langer gras.

Boy Griffioen
Boy Griffioen land- en tuinbouw
 • #4
 • 26 aug '21
 • 11:07

ej van Ginkel, Voor de helderheid, bij mij gaan de kalveren snel apart, ik gebruik geen neusflappen. Ik probeerde alleen te duiden waarvoor ze ingezet worden. En zoals ik koeien ken en zie reageren is dat tot nu toe de beste methode binnen een melkveehouderij context om ze snel te scheiden. Ik ga alleen kalfjes bij de koe houden als het een verbetering is voor koe, kalf en boer. Ik voer mijn kalfjes overigens collostrum en melk van eigen moeder voor de eerste 3 dagen en dan rauwe melk van de koeien. En daar proberen we ze zo goed mogelijk van te laten groeien. Maar kalfjes drinken veel meer bij de moeder waar ze niet direct groter of gezonder van worden. Ze kunnen er zelfs vrij makkelijk ziek van worden. En dat is dus een dubbel verlies.

Het is wel een prachtig gezicht dus als als de juiste methodes worden zou ik er graag wat mee willen.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.