FlashFilosoof wil kernenergie

Bijna gratis rijden en gratis verwarmen, zonder CO2-zorgen en binnen de kortste keren met wind en zon. Dat kan volgens een jonge liberale Vlaamse politicus. Flauwekul, zegt de Gentse filosoof Maarten Boudry. Het kost namelijk miljarden om er een infrastructuur voor aan te leggen. Het kost bovendien vele jaren en is zo duur dat het alleen met subsidies uitkan. Anders dan wij hebben de Belgen al kernenergie. Niet afbouwen, maar moderniseren, zegt Boudry.

Knack - 'Inzetten op kernenergie is de enige manier om onze klimaatdoelstellingen te halen', 14 feb 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 14 feb '19
  • 18:09

Moderniseren? Die vlieger gaat niet op in het geval van Atoom Reactor 3/4 in het Slowaakse Mochovce die door de Sovjet Unie in de jaren 70 gepland was en waarvan de bouw in 1987 werd begonnen en in ’93 gestopt en in 2009, inmiddels verworden tot een ruïne, ging de bouw ondanks constructiefouten en met behulp van beunhazen weer verder. In juli a.s. is de feestelijke opening van dit moderne – zonder CO2 zorgen – staaltje verouderde Sovjettechniek binnen de EU.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 14 feb '19
  • 21:28

Kernenergie? Maar zelfs die van Frankrijk zijn nog steeds onveilig. Er is nog 140-240 miljard euro nodig om ze veiliger te maken, dat is 3x zoveel als EDF in petto had. Hierover een 2 minuten spot:
- ARTE (Duits) : Risiko Atomkraftwerke
- ARTE (Frans) : Nucléaire : les failles de sécurité

Een ijzig onderzoek naar een van de best bewaarde geheimen ter wereld in de vier grote kernenergie gebruikende landen België, Duitsland, Frankrijk en de VS. Alles wat te maken heeft met nucleaire veiligheid is militaire geheimhouding. De staten stellen dat dit de hoeksteen van hun defensiestrategie is. In feite hebben zelfs de verantwoordelijke politici geen toegang tot de informatie. Er zijn 400 kernreactoren over de hele wereld. De meeste van hen werden ontworpen en gebouwd in een tijd waarin een terroristische aanslag op een kerncentrale niet voor te stellen was. Vandaag de dag zijn reactoren potentiële doelwitten voor aanvallen van kamikaze piloten, drones of gewapende troepen. In de Verenigde Staten, waar kernenergie in particuliere handen is, staan de meeste kerncentrales in de rode cijfers en in Frankrijk groeit de schuldenberg bij AREVA en EDF. Beschikt de nucleaire industrie onder deze omstandigheden nog steeds over de middelen om de veiligheid te garanderen in geval van een terroristische aanslag? De volgende documentaire is 104 min, lang).
- ARTE (Frans): Securite nucleaire : le grand mensonge
- ARTE (Duits): Terror : Atomkraftwerke im Visier

Dichtbij huis: Tihange, België ligt precies in het verlengde van de startbaan van vliegveld Luik, op 2 minuten vliegafstand. Ook over deze zeer bedenkelijke situatie zeggen de verantwoordelijken: 'dat is staatsgeheim'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.