De Nederlandse horeca lijdt onder de lockdowns. Dat was al bekend. Minder bekend zijn de referentiegegevens waarop ondernemers steun kunnen aanvragen. Was je tent voor de eerste lockdown in oprichting, verbouwing of had je weinig gasten in een nat seizoen omdat je van mooi weer afhankelijk bent, dan had je pech. Veel van zulke bedrijven gaan kopje onder. Wat ook erkend moet worden: er was voor corona te veel horeca in Nederland. Nu we bijna zover zijn dat we corona in de komende 2 jaar gaan accepteren zoals we dat ook met griep doen, zullen we het na corona zeer waarschijnlijk met veel minder horeca moeten doen. Christian Weij, de fermenterende 'rot-kok' van Nederland, opende zijn hippe Smaakpark in Ede midden in corona-tijd. Zonder zelfbeklag fietste hij 300 kilometer om een reportage te maken over de verhalen van zijn lotgenoten en het onterechte faillissement dat ze vrezen. Ze moeten hun woonhuis te koop zetten. Hun vermogens zijn erdoor gejaagd. Nog sneller en dieper dan bij de horeca-ondernemers die wel steun kregen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.