2
Fotocredits: 'Nederland Beweegt', FaceMePLS

Flash Dagelijkse KostFiets vaker en trap zelf

Een zetje in de rug voor nieuwe trappers, dat biedt staatssecretaris Vivianne Heijnen. Onder de titel ‘Kort ritje? Da’s zo gefietst’ is de Rijksoverheid een fietscampagne gestart voor fietsland Nederland. Over 2 jaar moet de slogan ‘dat is lekker voor je lijf, voor je portemonnee en voor de natuur’ 100.000 meer mensen hebben overtuigd de fiets te pakken naar het werk.

Vooral voor kleine ritten korter dan 7,5 kilometer is de fiets een uitstekend alternatief voor de auto. Maar ook voor de e-bike is een gewone fiets een beter alternatief. Want kijk je naar de schaarse grondstoffen voor en levensduur van de accu, dan is de gewone trap-zelf-fiets in ons vlakke land verreweg de meest duurzame optie.

Ons land telt ruim 23 miljoen trapfietsen op 17 miljoen inwoners.

Rijksoverheid - Start van nieuwe campagne: ?Kort ritje? Da?s zo gefietst?, 9 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 12 mei '23
  • 18:47

Soms denk je er even van verlost te zijn. Maar daar is ie dan weer voor de zoveelste keer op keer op keer op keer: ‘D U U R Z A A M’. Het modewoord dat de hele dag door, in steeds toenemende frequentie te pas en te onpas door Jan en Alleman overal wordt bijgehaald of opgeplakt, zoals we hierboven ook weer zien.

Het overheidsartikel heeft het nu eens niet niet over over duurzaam maar over meer lichaamsbeweging middels de fiets voor korte ritjes ipv met de auto. ‘E-bike’, ‘schaarse grondstoffen’, laat staan ‘accu levensduur’ worden nergens genoemd in de campagne maar er ongevraagd door FL bijgehaald.

Herhaling is de kracht van de boodschap denkt ook FL. Helaas wordt er nooit aandacht besteed aan semantische verzadiging. Dat kan de duurzamen nog weleens opbreken.

Ton Terlouw
Ton Terlouw gepensioneerd
  • #1
  • 12 mei '23
  • 16:21

Wat een betutteling. Uiteraard is bewegen belangrijk. En uiteraard is een e-bike slechter voor de beschikbaarheid van schaarse grondstoffen. Maar om dat nou in 1 bericht te verspreiden is niet zo onhandig. Tenzij ze de jeugd als target hebben. Zodra je wat strammer bent, zoals ik, is een e-bike de keus tussen wel of niet fietsen. En ik fiets nu wat af.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.