6
Fotocredits: 'xtc pills', DEA, Wikimedia

Flash Dagelijkse KostFestivals moeten zelf drugs uit afvalwater halen

De gemiddelde festivalbezoeker wil nog weleens drugs gebruiken. Nu draait het waterschap op voor de hoge kosten van het filteren van drugsresten uit afvalwater. Jij dus als belastingbetaler.

Waterschap de Dommel in Noord-Brabant vindt dat festivals zélf de drugsresten uit hun afvalwater moeten halen en roept de politiek op om daar regels voor te maken.

Waterschapsbestuurder Bas Peeters legt in een opiniestuk in het Eindhovens Dagblad uit dat rioolwaterzuiveringen niet gebouwd zijn om drugsresten te verwijderen. Ze halen niet alles eruit en dus kunnen de afvalstoffen via de Maas in bekkens terechtkomen waaruit drinkwater wordt gemaakt. Ook kunnen drugs slecht nieuws zijn voor vissen.

Bedrijven hebben al lang de verplichting om afvalwater te zuiveren via hun vergunningen. Het waterschap praat met ziekenhuizen over het zelf verwijderen van medicijnresten uit het water. Volgens Peeters zijn festivals een logische volgende stap. Bij de bron zuiveren is immer efficiënter. Bovendien leg je zo de kosten bij de vervuiler neer.

De Telegraaf vroeg festival Decibel Outdoor in Hilvarenbeek, dat in het werkgebied van De Dommel ligt, om een reactie. Die luidde: geen commentaar.

ED - Festivals moeten hun drugsresten zelf uit rioolwater filteren, vindt waterschap: ?Dit is niet uit te leggen aan de belastingbetaler?, 15 sep 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
 • #6
 • 16 sep '23
 • 9:35

Er mag denk ik onderscheid gemaakt worden tussen legale en illegaal bestempelde producten als ik draad even scan.

Inzake het artikel:
Dit onderscheid tussen legaal en illegaal is zeker nodig als je de verantwoording, bijv. middels een tax bij de producent van medicijn of drugs wilt leggen. De vervuiler betaald hoeft niet de eindgebruikers te zijn, maar kan ook degene zijn/worden die het product op de markt brengt.
Dat vraagstuk geeft gelijk de essentie aan van legaal en illegaal. De illegale producenten zijn vaak niet bekend om te belasten.

Bij de bron zuiveren is overigens niet de vervuiler betaald in mijn optiek. Dan ben je nog niet bij de producent en dat is volgens mij de bron der bronnen om maar zo te zeggen.

Voor mij klinkt het niet meer dan logisch dat het waterschap een festival aanspreekt inzake illegale stoffen. Dat is echt de uitdaging van het festival met zijn bezoekers(gedrag) en niet van waterschap noch van samenleving. Lastige grens, I know, want een plasje op openbaar toilet en het is wel een maatschappij probleem.

De hoofdvraag is (denk ik): Beseft de (recreatieve) drugsgebruiker de chemische vervuiling van water die zijn/haar gedrag* tot gevolg heeft?

*gedrag alsin de consumptie. De productie van drugs valt daar nog even niet onder. (alhoewel bij bijv. vlees consumptie gaat het juist over het aspect van productie voorafgaand aan consumptie; juist daar wordt een vleesconsument op aangekeken).

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #5
 • 15 sep '23
 • 16:35

Gynecomastia. Meestal een disbalans tussen oestrogeen en testosteron. Kan komen van drugs/medicijnen en hoog geraffineerd ‘voedsel’. Dat transgenderisme is niet uit het niets voortgekomen.

james pott
james pott land- en tuinbouw
 • #4
 • 15 sep '23
 • 16:06

Juist, dat is de olifant in de kamer.
Al jaren geleden was het zo erg in Montreal dat jongetjes borsten ontwikkelden.
Je begint je af te vragen of het toenemende transgenderisme er iets mee te maken heeft.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #3
 • 15 sep '23
 • 16:00

Dat waterschap overdrijft de zaak eigenlijk. Wat festivals aan drugsrestanten lozen is in feite marginaal. Als ziekenhuizen zelf de medicijnresten verwijderen zet dat ook niet veel zoden aan de dijk.

Als het al voorkomen wordt dat dit gebeurd James, zitten we nog met de dagelijkse drugs- en medicijnresten vanuit de HUISHOUDENS. Dat is heel wat maten groter. Die kunnen niet zuiveren. Want daar betalen de huishoudens juist die steeds stijgende zuiveringsheffing voor aan de waterschappen.

Gedeeltelijk weggegooid geld, want de drugsresten worden niet, en medicijnresten vanwege inefficiëntie, niet helemaal gezuiverd. Je zou denken dat het een-pot-nat moet zijn, want medicijnen zijn in het Engels drugs. We drinken ze dus weer op en lozen het weer in de toiletpot. Een kringloop systeem met een nare bijsmaak.

james pott
james pott land- en tuinbouw
 • #2
 • 15 sep '23
 • 14:25

Er moeten toch mogelijkheden zijn om te voorkomen dat dit gebeurt?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.