3
Fotocredits: 'Gazes', Sascha Kohlmann, Wikimedia

Flash Dagelijkse KostFastfood is helemaal niet zo fast

Je kent ze vast wel, de borden langs de weg met “McDonald's 5 min rijden”. Maar die 5 minuten blijken helemaal geen 5 minuten te zijn. In sommige gevallen zou dat moeten betekenen dat je met 132 km/uur door de bebouwde kom moet vliegen, ontdekte de Belgische krant Nieuwsblad.

Bij een aantal door Nieuwsblad gecontroleerde borden was de werkelijke rijtijd soms wel 4 keer zo lang als op het bord aangegeven. “Een beetje domme, oude marketing”, vindt reclamemaker Harry Demey van LDV United. “Inmiddels heeft ieder persoon wel een goede navigatie-app die de werkelijke tijd makkelijk kan inschatten. Mensen zien meteen dat een fastfoodketen de beloofde tijd niet waar kan maken.”

Maar het werkt meestal wel. De borden wakkeren trek aan en als je eenmaal gaat, ga je. Als de rijtijd dan wat langer is dan aangegeven, levert dat hoogstens wat irritatie op. Die irritatie ben je waarschijnlijk allang weer vergeten als je je burger in je mond stopt.

McDonald’s zegt dat er geen strategie achter de tijdsaanduiding zit. De burgerbakker wijst erop dat zelfstandige uitbaters de borden plaatsen en dat de ingeschatte reistijd theoretisch is, verschillende factoren en omstandigheden kunnen immers het rijgedrag beïnvloeden.

Fastfoodketen Quick zegt na de kritiek van Nieuwsblad wel de borden te gaan bekijken en waar nodig aan te passen. Een kilometeraanduiding zou logischer zijn.

Nieuwsblad - ?5 minuten rijden tot de dichtstbijzijnde McDonald?s?, maar dan moet je wel 132 per uur rijden, 15 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #3
  • 15 jun '24
  • 19:26

Oh, ik kom nooit in Belgie, dus ik zou het niet weten

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 15 jun '24
  • 18:30

Die borden staan alleen in België. Daar nemen ze het niet zo nauw met straatmeubilair en kennelijk dus ook niet met tijdspannes. Daarom doet de openbare ruimte er rommelig aan. Door sommigen opgevat als ‘gezellig’.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 15 jun '24
  • 8:49

Hoeveel borden kom je tegen na de eerste die 5 minuten zegt? Tel die op tot je er bent, dan zou de tijd kunnen kloppen? Ik zie ze nooit staan overigens, wel die gele m, die zie je wel her en der langs wegen staan, kun je ook op af rijden, dan zie je wel hoe lang het duurt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.