0
Fotocredits: 'Appels en druiven', PxHere

Flash Dagelijkse KostFascinerende wijn van appels en druiven

Eigenlijk kan je zo’n beetje alles fermenteren. Fermenteer druiven en je krijgt wijn. Fermenteer appels en je krijgt cider. En dan zijn er nog mensen die zeggen: wat nou als je appels en druiven samen fermenteert. Dat leidt tot fascinating beverages aldus Eric Asimov, de wijnkenner van de New York Times.

Je kunt de combinatie op 2 manieren maken. Je kunt wijn en cider mengen om een nieuw drankje te maken, of helemaal naar de basis gaan en druiven en andere fruitsoorten samen fermenteren. De meesten van de makers van dit soort wijnen zijn producenten van natuurwijnen. Die zijn avontuurlijker en meer experimenteel. Ook zijn ze minder gebonden door de industrie en door marktconventies.

Wijnmakers hebben altijd al verschillende soorten druiven met elkaar gemengd. Eentje mag erbij vanwege z’n zuurtje, een ander voor de kleur of voor de tannines. Makers van cider doen hetzelfde met verschillende soorten appels. Een wijn maken die 100% uit één variëteit bestaat is veel lastiger. Waarom dan niet appels met druiven combineren? Volgens wijnmaker Mikey Giugni zijn de smaakcomponenten al complementair.

Dit soort dranken worden bijna zonder uitzondering in slechts kleine hoeveelheden gemaakt. Ze zijn meer experimenteel dan commercieel. Ze zijn niet te vinden in de supermarkt, maar als je goed weet waar je moet zoeken kan je ze vinden. Keep your eyes open, they’re all worth trying, besluit Asimov.

New York Times - What if Wine and Cider Had a Baby?, 12 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.