2
Fotocredits: 'Wapperende vlaggen EC', Berlaymontgebouw Brussel Leandro's World Tour

FlashFarm-to-Fork aangenomen met een lange lijst onzekerheden

In het Europese Parlement moest afgelopen maandag EU Gezondheidscommissaris Stella Kyriakides de Farm-to-Fork verdedigen, de nieuwe voedselstrategie van de Europese Commissie. Dossiereigenaar Frans Timmermans was afwezig. Dat werd wat laf gevonden na alle kritiek op zijn plannen. Maar Kyriakides had het makkelijk. Ze presenteerde een lange lijst met punten waar de critici niet in waren gedoken.

Of het aan die tegenzet van door Timmermans voorbereide lijst lag of aan motivatie van het Europarlement om echt een ander voedselsysteem te maken, is moeilijk zeggen. Feit is echter dat het Europees Parlement met een overweldigende meerderheid van 452 stemmen voor Farm-to-Fork stemde. Er waren 170 stemmen tegen en 76 onthoudingen.

De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de Europese Commissie geen antwoord heeft op de waarde van al die rode kruisjes. Hoe de strategie zal uitpakken blijft dan ook nog een tijdje onzeker.

Boerenbusiness - Europarlement stemt massaal voor 'Farm to Fork' - Politiek Farm to Fork, 20 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 29 okt '21
  • 11:11

Frank, ieder mens kan natuurlijk alles denken. De vraag is veel meer: wat zijn de acties en organisatievormen die het mogelijk kunnen maken?

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 29 okt '21
  • 7:56

Patrick Jansen, ecoloog aan de WUR, vindt dat Europa met de F2F-strategie een goede afslag heeft genomen. Hij zegt: "Daarom is het belangrijk dat natuurreservaten groot zijn en dat tussen intensieve landbouw en natuurreservaten bufferzones liggen. In die zones past extensieve landbouw, met boerennatuur, landschapsschoon, waterbuffers en recreatie als nevenproducten.

De ideale verdeling zou dus bestaan uit gebieden met intensieve landbouw – maar wel duurzamer en schoner dan nu normaal is – grote natuurreservaten en natuurvriendelijke landbouw daartussenin."
Zonering dus. Intensivering, instellen natuurreservaten, voedselverspilling verminderen, meer plantaardig en landbouwgrond primair voor mensenvoedsel.
Patrick denkt dat dat met F2F kan.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.