1
Fotocredits: Raffinaderij van Exxon-Mobile bij Rotterdam, Steven Lek, Wikimedia

FlashExxonMobil had klimaatverandering al vroeg correct in zicht

"Olieproducent ExxonMobil was eind jaren zeventig al tot in detail op de hoogte van de klimaatgevolgen van het gebruik van fossiele brandstof. De modellen die eigen wetenschappers gebruikten, waren minstens even goed als die van onafhankelijke academische onderzoekers en overheden."

Met die woorden brengt de Volkskrant het nieuws van dat als een lopend vuurtje over de wereld gaat. In 2015 ontdekten onderzoeksjournalisten dat onderzoekers van de oliemaatschappij accurate voorspellingen hadden weten te modelleren over de klimaatverandering als gevolg van de verbranding van olie, gas en kolen als energiebronnen. Ze konden voorspellen dat rond 2000 klimaatverandering het publiek in zijn leefwereld zou gaan opvallen. Onder meer door langere en heftigere uitingen van extreem weer, zoals met name droogte, hitte en regenval.

Het bedrijf had op het hoogste niveau beschikking over deze inzichten, maar bleef deze het langst ontkennen met een beroep op onzekerheden. Dat blijkt uit een publicatie die gisteravond onze tijd op Science online ging.

De Exxon-Mobil onderzoekers krijgen lof toegezwaaid voor hun werk door IPCC-medeauteur Leo Meyer die als klimaatwetenschapper en gastdocent verbonden is aan Universiteit Utrecht. Het nieuws is een opsteker voor Shell dat al veel eerder dan Exxon-Mobil twijfels over klimaatverandering niet wegwoof. Ook Shell kwam in 2017 negatief in het nieuws omdat het bedrijf onderzoek bleek te hebben gedaan naar klimaatverandering en er in 1991 zelfs een video over maakte. Het is een van de redenen dat Milieudefensie zijn pijlen vooral op Shell richtte.

Just a moment..., 13 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #1
  • 13 jan '23
  • 15:03

En... waren WIJ, als consumenten, toen bereid ook maar ene cent aan terugdringing van die CO2 emissie en dus klimaatverandering te doen ?
De NLse overheid promoot en subsidieert al 45 jaar het beter isoleren van huizen. En nog is het overgrote deel van onze woningen warmte-technisch zo lek als een mandje. Enkel het exploderen van de verwarmingsprijs, dus een zeer gedwongen grote greep in onze portemonnee, zet vele mensen eindelijk aan eens iets te gaan doen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.